Výkon české ekonomiky ve čtvrtletí stagnoval. Je stále solidní, říkají ekonomové

Výroba ve společnosti Tatra Trucks

Výroba ve společnosti Tatra Trucks Zdroj: Pavel Otto

Výroba Škody Fabia
Výroba Škody Fabia
3
Fotogalerie

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,6 procenta, stejně jako v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,6 procenta. Zpřesněná čísla zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Jsou mírně lepší než v předběžném odhadu z poloviny května, podle kterého rostla česká ekonomika meziročně o 2,5 procenta. Podle ekonomů se dá na čísla nadále pohlížet optimisticky. 

„Růst byl podpořen zejména ochotou domácností více utrácet. Dalším faktorem byly i běžné a investiční výdaje vládních institucí,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly mezičtvrtletně o 1,6 procenta a meziročně o 2,9 procenta. Výdaje domácností oproti předchozímu čtvrtletí reálně vzrostly o 1,6 procenta a meziročně o 2,7 procenta. U vládních institucí výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 3,4 procenta a mezičtvrtletně o 1,6 procenta.

Co se týká odvětví, přispěl k růstu podle statistiků nejvýrazněji zpracovatelský průmysl. Dařilo se zejména výrobě strojů a výrobě pryžových a plastových výrobků. Zvolnění statistici zaznamenali v automobilovém průmyslu a výrobě elektrických zařízení.

Saldo zahraničního obchodu se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšilo o 2,4 miliardy korun. Vývoz zboží a služeb se meziročně zvýšil o dvě procenta, dovoz stoupl o 2,1 procenta, uvedl ČSÚ.

Ekonomové považují výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí za solidní, a to i přes hrozbu obchodních válek nebo brexitu. „Pozorovatelné zpomalení ekonomik eurozóny, zejména pak Německa, snáší česká ekonomika prozatím dobře. Ekonomice pomáhá vykompenzovat externí šoky zejména silná vnitřní poptávka. Ani tak se ale ekonomika určitému zpomalení letos nevyhne,“ uvedl ekonom Deloitte Václav Franče.

„Ačkoliv nejde o žádná závratná čísla, i přesto se na ně dá nahlížet vcelku optimisticky. Podle naší stávající prognózy bude pozitivní vývoj české ekonomiky pokračovat i v letošním a také příštím roce. Růst HDP dosáhne letos 2,5 procenta,“ uvedl i analytik České spořitelny Jiří Polanský. Loni ekonomika stoupla o 2,9 procenta.

I podle analytika Raiffeisenbank Luboše Růžičky lze současný růst v každém případě považovat mírně optimistický. „Česká ekonomika je již za vrcholem svého hospodářského cyklu a postupně zpomaluje, což je do značné míry ovlivněno i vývojem v zahraničí," uvedl. Rovněž analytik UniCredit Bank Jiří Pour hodnotí výkon ekonomiky v prvním čtvrtletí jako solidní. „Avšak nadále očekáváme její postupné zpomalování,“ uvedl.