Vyšetření u lékaře. Tak si prý schůzku domlouvali Salačová s Rathem

David Rath

David Rath Zdroj: ctk

Podnikatelka Ivana Salačová obžalovaná v korupční kauze exhejtmana Davida Ratha soudu řekla, že kódem pro schůzku s bývalým politikem k údajně uplacené zakázce bylo „vyšetření u lékaře“. Rath je sice lékař, podle Salačové šlo ale v tomto případě o schůzku kvůli tendru na opravu gymnázia v Rathově bydlišti Hostivici. Obžaloba tvrdí, že zakázku provázela korupce.

Salačová před soudem komentovala jeden z odposlechů telefonních hovorů a záznamů textových zpráv, které v úterý přehrával a četl soudce Krajského soudu v Praze Robert Pacovský. Je to komunikace Salačové s někdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou, kterou obžaloba označuje jako jednoho z organizátorů korupce. Pancové napsala, že „nemůže přijít na vyšetření“.

Ve skutečnosti prý neměla na mysli návštěvu lékaře kvůli zdraví, ale schůzku s tehdejším hejtmanem Středočeského kraje Rathem. Salačová uvedla, že chtěla místo sebe poslat technický dozor, což byl podle ní další obžalovaný Václav Kovanda, manažer firmy, která tendr na gymnázium vyhrála. Měl s sebou údajně vzít „komplet zdravotní dokumentaci“, což podle Salačové byly tabulky týkající se stavebních prací.

Rath se ke komentáři Salačové soudu nevyjádřil. Od počátku odmítá, že by kdy přijal úplatek, nebo se něčeho podobného jako hejtman účastnil. Podle něj byly obchodní soutěže pod vícenásobnou kontrolou a nebylo možné je ovlivnit.

Salačová se jako jediná z obžalovaných ke korupci přiznala a obžaloba pro ni kvůli tomu navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by mohla dostat nižší trest.

Rath a advokáti zbylých 10 obžalovaných, kteří shodně vinu odmítají, se snaží její výpověď znevěrohodnit. Žalobce Jirát ale považuje její výpověď společně s odposlechy za hlavní důkaz v kauze.