Vyšetřovací komise by měla vyslechnout Sobotku, navrhuje poslanec ANO Chalupa

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: čtk

Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka při projevu při poradě velvyslanců
6
Fotogalerie

Poslanec a člen sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie Bohuslav Chalupa (ANO) navrhne, aby komise vyslechla premiéra Bohuslav Sobotku (ČSSD). Návrh vyslechnout Sobotku padl už v minulosti, komise ho tehdy neschválila.

Podle předsedy sněmovní komise Pavla Blažka (ODS) o výslechu premiéra komise v minulosti hlasovala, ale předseda vlády před ni pozván nebyl. "Pokud návrh zazní, bude se o něm hlasovat," řekl Blažek. Podle něj to funguje tak, že návrh, koho před komisi předvolat, musí poslanec také zdůvodnit. Při prvním návrhu na výslech Sobotky zdůvodnění chybělo, dodal Blažek.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Podle Chalupy se vytratila odpovědnost politických špiček za reorganizaci. "Budu na to upozorňovat všude, kde budu moct. Politici jsou od toho, aby určovali směr, rozvoj, budování a schopnosti jak policie, tak armády, a exekutiva je od toho, aby politické ambice naplňovala," uvedl.

Poslanec ANO míní, že ČSSD v otázkách reorganizace policie porušila koaliční smlouvu. "Koaliční smlouva jednoznačně definuje, že se nebude zasahovat do útvarů s celostátní působností ani do 14 krajských ředitelství. Učiní se tak pouze v případě, že bude činnost neefektivní. Nevidím tak jediný politický důvod k reorganizaci, aniž by byl dán souhlas bez předchozího projednání vlády," uvedl Chalupa.

Výsledky vyšetřování komise měly být známy do konce října. Komise však ještě potřebuje vyslechnout řadu lidí. Požádala proto o prodloužení lhůty, čemuž poslanci vyhověli. Na výslednou zprávu má tedy čas do konce ledna.