Vyšetřovací komise k policii má mít značné pravomoce

Zdroj: CTK

Poslanecká sněmovna načrtla obrysy vyšetřovací komise, která by měla objasnit spor politiků, policistů a státních zástupců o reorganizaci útvarů pro boj s organizovaným zločinem a korupcí. Podle návrhu grémia dolní komory parlamentu má mít komise poměrně značné kompetence a rozhodně by se neměla zabývat jen změnami v policii, ale i nařčeními, která padala na hlavy aktérů kauzy.

„Jsme svědky silných výroků představitelů policie a některých státních zástupců, jež nás znepokojují. Vznikne proto orgán, který to prošetří,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Návrh předpokládá, že sedmičlenný tým, kde bude vždy jeden zástupce každé parlamentní frakce, postupně vyslechne vedení policejního prezidia, Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.
Závěry by měly být zveřejněny v říjnu nebo v listopadu. Vzhledem k utajovaným skutečnostem, které se budou také probírat, však budou zřejmě jen obecné.

Před komisi by měli postupně předstoupit šéf policie Tomáš Tuhý, končící ředitel ÚOOZ Robert Šlachta a žalobce Ivo Ištvan. Kromě nich by měli být pozváni někteří Ištvanovi podřízení nebo vedoucí ostravské expozitury Šlachtova útvaru Jiří Komárek, který obvinil Tuhého z „brutálního“ úniku informací souvisejících s hospodářskou kriminalitou.
Tuhý následně podal na Komárka trestní oznámení pro pomluvu a další delikty.

Poslance by tedy měly zajímat všechny informace, kvůli nimž trvá rozkol mezi ČSSD a hnutím ANO. Ištvan i Šlachta chtějí s komisí spolupracovat. „Samozřejmě jsem připraven kdykoli před jakýmkoli orgánem obhájit postup olomouckého státního zastupitelství,“ uvedl Ištvan minulý týden po jednání bezpečnostního výboru, kde se ani on, ani Šlachta nedostali ke slovu.
Se vznikem komise souhlasí většina partají napříč politickým spektrem.

Kriticky se k návrhu staví uskupení Andreje Babiše, podle něhož poslanecký tým „nebude fungovat a vyšetřování bude nadlouho“. V zákulisí se spekuluje, že komisi povede buď občanský demokrat Pavel Blažek, anebo Helena Válková (ANO). Oba v minulosti šéfovali ministerstvu spravedlnosti. Socialisté už řekli, že svého zástupce nominovat nebudou. Volba předsedy a členů komise by se měla uskutečnit ještě tento týden.