Jana Havligerová: Podezřele mnoho náhod

Zdroj: Repro Strategie

Česko má další skandál. Vrchní státní zastupitelství v Praze se zabývá podezřením na zpronevěru části výkupného, které mělo Česko zaplatit za Hanu a Antonii, dívky unesené před třemi roky v Pákistánu. Podle serveru Neovlivní.cz kauzu už čtvrt roku řeší tajné služby, oficiálně se jí nyní zabývá pražská vrchní zástupkyně Lenka Bradáčová. Pokud by se ukázalo, že se část milionů určených na výkupné ztratila kdesi v bůhví čích kapsách, byl by to dokonce skandál obřích rozměrů.

Pozoruhodné však je i to, že rodící se aféra opět míří na vládní sociální demokracii, konkrétně na ministra vnitra Chovance. Zaplacení výkupného měl totiž na starosti Úřad pro zahraniční styky a informace, který spadá právě do jeho gesce.

Informace na veřejnost unikla těsně předtím, než poslanci začali jednat o zřízení vyšetřovací komise, která by měla vyjasnit zákonnost postupů všech aktérů bitvy o reorganizaci policie mezi hnutím ANO a sociální demokracií. Aby toho nebylo málo, poslanecký klub hnutí ANO, kterému se ustavení vyšetřovací komise nezamlouvalo, vypustil další kouřovou clonu.

Pokusil se prorazit s novým bodem jednání, a to slyšením policistů ÚOOZ a veřejných žalobců přímo před plénem Poslanecké sněmovny. Pro přesnost, šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty a olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana. „Věřím, že veřejnost se dozví pravdu,“ zdůvodnil návrh ministr spravedlnosti.

Přes všechnu skepsi není zřízení vyšetřovací komise v tomto případě vůbec od věci

Jen těžko se lze ubránit dojmu, i přes takové šlechetné ujištění, že se hrálo jen o to, aby Šlachta a Ištvan mohli zopakovat a asi i trochu rozvést vážná obvinění policejního prezidenta Tuhého. Tím by ANO získalo solidní munici k dalšímu přesvědčování veřejnosti, že reorganizací policie dochází „v přímém přenosu k likvidaci útvaru, který bojuje proti korupci a organizovanému zločinu“. V kostce, všechno dohromady je to taková pěkná shoda náhod. Pak už by jen zbývalo šikovně obrátit pozornost médií k nové aféře.

Veřejnost by se skutečně měla dozvědět pravdu. Konečně ovšem nikoli tu servírovanou po pečlivě vybraných chutných kouscích, které na talíře spřízněných novinářů nosí vyšetřovatelé. Takže přes všechnu skepsi zřízení parlamentní vyšetřovací komise v tomto případě vůbec není od věci. Ty ustavené v minulosti toho sice zase tolik nevyšetřily, ale třeba komise, která se věnovala pádu IPB, alespoň přesně zmapovala příčiny a okolnosti krachu tehdejší lví banky.

Obvinění policejního prezidenta ze spojení se zločinci je natolik vážné, že se jím parlament musí tak či onak zabývat. Vyšetřování by přinejmenším mohlo zarazit partyzánsky vedený boj. Protože přes zdánlivý klid, k němuž přispěl hlavně prezident Zeman, není pochyb o tom, že bitva o policii je pořád na začátku. Je to zásadní spor ve vládní koalici. Jde o politickou moc, o válku vedenou hlava nehlava. V sázce je přitom v konečném důsledku ústavní pořádek, který se někteří aktéři snaží ohnout ve svůj prospěch.