VZP dostala od státu skoro tři miliardy korun v předsunuté platbě

VZP

VZP Zdroj: ctk

Stát podržel na počátku roku Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), aby za péči lékařům a nemocnicím mohla platit včas. V lednu jí poslal v takzvané předsunuté platbě 2,9 miliardy korun. Jsou to peníze, které stát platí měsíčně za děti, důchodce či nezaměstnané. VZP je v listopadové a prosincové splátce státu vrátí. Transakce upravuje tok peněz tak, aby jich měla VZP víc v době, kdy také víc musí platit.

ČTK to dnes řekl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. „Poskytnutí předsunuté platby je standardní operace pro udržení cash flow pojišťovny a nemá žádný vliv na hospodářské ukazatele,“ zdůraznil Kabátek v souvislosti s informací, že VZP skončila loňský rok se zhruba miliardovou ztrátou, přičemž původně očekávala ztrátu až šesti miliard. Ředitel připomněl, že stejný postup uplatňovala VZP opakovaně i v předchozích letech, nejde podle něj tedy vůbec o nic výjimečného.

Mluvčí VZP Oldřich Tichý doplnil, že VZP požádala o předsunutou platbu už loni na podzim, kdy ještě nebylo jasné, zda dostane půjčku od státu. „Šlo o manažerskou opatrnost, aby se v případě odmítnutí půjčky pojišťovna nedostala do problému s penězi na platby zdravotnickým zařízením,“ řekl Tichý a zdůraznil, že žádost o předsunutou platbu a její poskytnutí nevypovídá nic o hospodaření či finančním zdraví pojišťovny.

Vláda půjčku VZP schválila v celkové výši 1,7 miliardy korun. Příjmy VZP zároveň vylepšilo to, že od listopadu stouply odvody státu. Za oba poslední měsíce roku to bylo dohromady pro zdravotnictví navíc 800 milionů korun, letos za celý rok o 4,7 miliardy korun víc. Celkem by zdravotní pojišťovny měly mít na péči 235 miliard, o 10 miliard víc než loni.

Ředitel Kabátek očekává, že letošní rok zvládne VZP „ekonomicky stabilně“. Novinářům tento týden řekl, že k tomu chce přispět i řadou manažerských opatření. Nastartoval je loni, v nákladech na léky, speciální zdravotnický materiál a provoz tak VZP ušetřila 1,7 miliardy korun. Pokud by příjmy z pojistného letos oproti predikci klesly, je Kabátek připraven hledat další úspory uvnitř VZP. V úvahu podle něj přichází i odkup pohledávek, o další půjčku ale žádat nechce.

Odkup pohledávek zahrnul ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) mezi opatření, která jsou součástí věcného záměru ekonomické stabilizace zdravotnictví. Materiál poslal ve čtvrtek do připomínkového řízení.

Záměr obsahuje vedle věcí vyplývajících z koaliční dohody, jako je odkup pohledávek zdravotních pojišťoven za státními podniky či automatická valorizace plateb za státní pojištěnce, také způsob náhrady dvou miliard korun, které budou chybět nemocnicím po zrušení stokorunového hospitalizačního poplatku.