VZP hrozí třímiliardový schodek, může to vést ke zpožďování plateb

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Všeobecná zdravotní pojišťovna by letos mohla hospodařit opět se schodkem, a to až tři miliardy korun, ačkoli původní plán počítal s vyrovnaným rozpočtem. Informoval o tom dnes Český rozhlas Radiožurnál. Zástupci VZP zároveň přiznávají, že pojišťovna již nemá žádné finanční rezervy, což by mohlo krátkodobě vést ke zpožďování plateb lékařům.

K vyrovnanému rozpočtu měla přispět mimořádná finanční injekce ve výši tří miliard korun. Tu v lednu dostane pojišťovna díky loni schválenému zákonu, kterým se ještě jednou přerozdělily zůstatky na účtech všech zdravotních pojišťoven. Peníze ale rozdíly mezi výdaji a příjmy pojišťovny pokryjí jen do poloviny roku.

„V tom druhém pololetí, pokud se nepodaří něco udělat se strukturou poskytovatelů zdravotní péče, popřípadě pokud se nepodaří změnit ten klíč k přerozdělení, tak se ten deficit začne prohlubovat a na konci roku může klidně dosáhnout zhruba tří miliard,“ uvedl ekonomický náměstek VZP Jan Halama.

Deficit tří miliard by znamenal zpoždění plateb lékařům a zdravotnickým zařízením o více než týden. S tím se už setkali například ambulantní specialisté, když platby za loňský listopad dorazily některým lékařům od VZP až v tomto týdnu, uvedl ČRo.

Pojišťovna ve svém plánu na letošní rok sice uvádí také variantu případného úvěru, s tím ale Halama nesouhlasí. „Já jsem přesvědčen, že by si úvěr podle mého názoru jako ekonoma měli vzít spíš ti poskytovatelé, protože oni mají v podstatě velmi bonitní pohledávku za VZP,“ poznamenal.

VZP má od roku 2009 rozdíl mezi ročními příjmy a výdaji pojišťovny zhruba šest miliard. V loňském roce skončila se ztrátou asi pět miliard korun. Pojišťovna dříve uváděla, že na letošek počítá s příjmy zhruba 146 miliard. Takové měly být i celkové výdaje.