VZP potřebuje půjčku 2,5 miliardy, jednání s ministerstvem začnou příští týden

Zdeněk Kabátek

Zdeněk Kabátek Zdroj: E15 Anna Vackova

Všeobecné zdravotní pojišťovně bude na konci roku v rozpočtu chybět 2,5 miliardy korun. Ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek si peníze chce půjčit od státu, s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem o tom bude jednat už příští týden. Ministr s půjčkou předběžně souhlasil, uvedl Kabátek v České televizi.

Půjčku VZP využije na sanaci svých financí, půl miliardy dá na navýšení plateb nemocnicím. VZP také bude léčebnám dlouhodobě nemocných a lázeňským zařízením kompenzovat zrušení stokorunového regulačního poplatku. Na kompenzaci pro nemocnice nebudou prostředky, i když se třetina z nich na přelomu roku ocitne ve finanční tísni, dodal Kabátek.

Z půjčky chce VZP také uhradit část předsunuté platby, tedy pojistného, které stát pojišťovně předčasně vyplatil už na jaře, aby ji pomohl ve finanční tísni. Díky tomu bude hospodaření VZP na konci roku vyrovnané a problémy se projeví až příští rok.

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že systém zdravotního pojištění s rozpočetem 290 miliard korun letos skončí ve schodku osm až deset miliard. Navrhované navýšení státních odvodů do systému o 4,7 miliardy, které vláda poslala ve formě zákonného opatření do Senátu, tak nebude stačit.

Omezování péče nehrozí

Navzdory finančním potížím VZP nehrozí omezování péče v nemocnicích, ujistil Kabátek. Připustil ale, že zná pouze výši příjmů nemocni o VZP, o výdajích informace nemá.

VZP už několik let pokrývá propad příjmů ze svých rezerv. Loni pojišťovna dostala díky mimořádnému přerozdělování 32,1 miliardy z účtů zaměstnaneckých pojišťoven. Podle Kabátka ale může dlouhodobě pomoci jej změna celého systému přerozdělování pojistného, aby dostala více peněz VZP, která má více nemocných pojištěnců.

VZP poškodil i systém odhalování dlužníků

Pojišťovnám by pomohl také výkup nedobytných pohledávek, navrhl Kabátek. V této oblasti se ale VZP sama poškodila, kvůli zavedení nového systému na odhalování dlužníků totiž vybrala méně peněz.

Nemocnice po VZP pro příští rok žádají navýšení plateb na 105 procent těch letošních. Podle Kabátka má ale pojišťovna prostředky na zvýšení jen na 104 procent, a to ještě pouze v případě, že stát od VZP vykoupí nedobytné pohledávky a dojde ke změně přerozdělování peněz.

Zdeněk Kabátek: Řídit VZP v době ekonomické konjunktury by byla práce snů