VZP prodlouží s IZIP smlouvy na komunikační portál

VZP

VZP Zdroj: ctk

Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny rozhodla o prodloužení smluv se společností IZIP na provozování portálu, který potřebuje ke komunikaci s lékaři i pacienty. Smlouva je na dobu neurčitou s půlroční výpovědní lhůtou. Další službu od IZIP, kterou jsou elektronické zdravotní knížky, správní rada už dál nechce.

Prodloužení schválila správní rada na návrh ministerstva zdravotnictví, jinak by VZP od ledna 2013 byla bez portálu. Výběrové řízení na nový systém by trvalo rok a pojišťovna by za něj musela dát 200 milionů. Za provoz portálu zaplatí po dojednané slevě pět milionů korun měsíčně.

Jako pojistku ale VZP z rozhodnutí správní rady výběrové řízení vypíše, kdyby se nepodařilo dohodnout s IZIP na dalším postupu. „Zástupci ministerstva ve správní radě konečně pochopili, že bez vyřešení majetkové účasti VZP v IZIP, si koledujeme o průšvih,“ poznamenal člen správní rady Michal Sojka.

Řešením je podle Sojky buď akcie prodat, takže by pojišťovna neměla žádné, nebo naopak akcie koupit a mít sto procent, nebo firmu IZIP rozdělit na dvě samostatné části, kde portál bude stoprocentně vlastnit VZP a elektronické knížky zase IZIP. „Správní rada zaúkolovala ředitele Pavla Horáka o majetkovém vypořádání jednat,“ uvedl Sojka.

Vedle vlastnictví akcií jde také o vypořádání databáze klientů, pokud by třeba IZIP nabídl elektronické knížky jiné pojišťovně, měl by kontakty pro nábor pojištěnců VZP.

Na okamžitém ukončení všech smluv na nefunkční projekt elektronických knížek, který stál VZP za deset let téměř dvě miliardy korun, se v květnu dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger s premiérem Petrem Nečasem. Smlouvy vyprší na konci roku. Menšinový vlastník pohrozil arbitráží, protože VZP se při nákupu akcií zavázala, že bude projekt dál podporovat.

VZP nyní má 51 procent akcií, zbytek drží švýcarská firma eHI eHealth International. Prodloužení smlouvy na portál je prvním krokem k odvrácení arbitráže.

V souvislosti se systémem elektronických zdravotních knížek byl podle dosud neukončené kontroly ministerstva zdravotnictví zřejmě spáchán trestný čin, škoda přesahuje 450 milionů. Ministr Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které ho postoupilo do Prahy.