VZP splácí půjčku státu, letošní hospodaření je kladné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) uhradila v září poslední letošní splátku 250 milionů korun ze státní půjčky 1,7 miliardy korun. Pojišťovně zbývá příští rok uhradit 500 milionů korun. Na běžném účtu má VZP nyní 3,2 miliardy korun, hospodaří s kladným výsledkem 1,9 miliardy, což je proti zdravotně pojistnému plánu o 600 milionů víc.

Radní dnes schválili parametry zdravotně pojistného plánu na rok 2016. „Příjmy do zdravotního fondu odhadujeme oproti letošku o tři procenta vyšší, celkem 158,9 miliardy, výdaje na zdravotní služby až o čtyři procenta vyšší, celkem 152,8 miliardy korun,“ uvedl předseda správní rady Jiří Běhounek.

Správní rada se zabývala také dopadem rušení regulačních poplatků, hodnotila roky 2013, 2014 a část roku 2015.

„V akutní lůžkové péči nedošlo k nárůstu, naopak je tam mírný pokles. Zajímavým trendem je snižující se průměrná doba hospitalizace i snižující se počet lůžkodnů v akutní péči,“ uvedl předseda. V ambulantní péči je mírný nárůst u praktických lékařů, u ambulantních specialistů nárůst není. „Jednoznačně nárůst počtu vykázaných kódů je u dlouhodobé péče a v lázních,“ shrnul Běhounek.

Signální kódy

Pojišťovny kompenzují zdravotnickým zařízením poplatky podle vykázaných signálních kódů, v prvním pololetí roku 2014 za ně dala VZP lůžkovým zařízením přes 689 tisíc korun, v prvním pololetí letošního roku 1,1 miliardy korun, za celý letošní rok by to mohly být více než dvě miliardy.

Po zrušení poplatku za recept stouply počty vydaných receptů pro pojištěnce VZP o dvě až čtyři procenta, o šest procent klesl počet vydaných balení na recept, léky se rozepisovaly na víc receptů.

V nemocnicích klesla průměrná délka hospitalizace u případu mezi prvním pololetím loňska a letoška na 98,74 procenta, průměrný počet ošetřovacích dnů na 98,6 procenta. V LDN se snížil průměrný počet ošetřovacích dnů v prvním pololetí 2015 oproti shodnému období loňska o dva dny. Výrazný počet ošetřovacích dnů i pacientů byl v následné intenzivní péči, oproti roku 2013 o více než 40 procent. Vykázané průměrné počty ošetřovacích dnů na pacienta vzrostly v roce 2014 oproti předchozímu roku o 11 procent, letos jsou zhruba na stejné úrovni jako předloni.

Smlouva s protonovým centrem

Ředitel VZP Zdeněk Kabátek na dotaz uvedl, že dnes informoval radní o variantách řešení smlouvy s pražským protonovým centrem. Předložil právní rozbor dalšího postupu i s ohledem na to, že od ledna 2016 je zařazena protonová léčba v úhradové vyhlášce.

Pojišťovna léčbu rakoviny protony uhradí, pokud pacienta indikují odborníci z komplexního onkologického centra. „Ze strany VZP je vůle dosáhnout s protonovým centrem dohody. Má-li ale partner stále připomínky, je otázka, zda se můžeme dohodnout,“ dodal k možnosti uzavření smlouvy Běhounek.