VZP vypoví smlouvy nepoctivým lékařům

Lékaři

Lékaři Zdroj: E15

Všeobecná zdravotní pojišťovna se rozhodla pro nekompromisní postup v případech, kdy si lékař nechává od klientů platit i za péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Pokud bude mít o takovém jednání důkazy, bude nepoctivcům vypovídat smlouvy. Aktuálně se to týká gynekologa z okresu Žďár nad Sázavou.

„V uvedeném případě získala VZP od klientek informace, že gynekolog vybírá v hotovosti platbu 200 korun za preventivní prohlídku. Obdobně postupoval i u těhotných žen, od kterých vyžadoval ještě vyšší částky. Vždy šlo přitom o služby, za které neměly ženy platit nic, protože jsou hrazeny z veřejného zdravotní pojištění,“ informoval mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Klientky si na lékaře písemně stěžovaly a předložily i některé doklady, které jeho nezákonný postup dokazovaly. VZP gynekologa opakovaně upozornila, že postupuje v rozporu se zákonem, poškozuje klientky pojišťovny a zároveň i její dobré jméno.

Lékař však v protiprávním jednání, které je navíc i v rozporu se smlouvou mezi ním a pojišťovnou, pokračoval. Ředitel brněnské pobočky VZP proto na základě doložených důkazů zahájí právní kroky vedoucí k ukončení smluvního vztahu s uvedeným gynekologem.

Na každou platbu doklad

„VZP věří, že drtivá většina lékařů je poctivá. Nemůžeme ale vyloučit ojedinělé excesy. V takových případech mohu slíbit, že VZP nebude tolerovat, aby její klienti byli nuceni platit za péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění,“ řekl ředitel Zdeněk Kabátek.

Aby mohla pojišťovna zajistit dodržování práv svých klientů, potřebuje k tomu jejich spolupráci. VZP proto uvítá, pokud jí lidé dají konkrétní informace, setkají-li se například s neoprávněným požadavkem na platbu za poskytnuté zdravotní služby.

Lidé by rovněž měli vědět, že na každou částku vybranou v hotovosti má lékař povinnost vystavit pacientovi pokladní doklad. Z toho musí být patrná nejen výše částky, ale především důvod, proč byla hotovost požadována. Pokud by takový doklad lékař nevydal automaticky, měl by o něj pacient požádat.