WikiLeaks: Ústavní soudce Fenyk donášel ambasádě USA

WikiLeaks, ilustrační foto

WikiLeaks, ilustrační foto

Soudce Ústavního soudu Jaroslav Fenyk předal v minulosti americkým diplomatům interní dokumenty nejvyššího státního zastupitelství. Vyplývá to z diplomatických depeší USA, které zveřejnil server WikiLeaks.

Fenyk jako tehdejší náměstek nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové v září 2005 kontaktoval americkou ambasádu, aby vyjádřil své „rozhořčení“, píše server Echo24.cz, který na kabelogramy upozornil. Fenyk přitom poskytl ambasádě cizího státu dokumenty, mnohé z nich interní.

Podle diplomatické depeše se mělo jednat mimo jiné o případ katarského prince Hámida bin Abdala Sáního, který byl v Česku zatčen a obviněn z několikanásobného znásilnění nezletilých dívek. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec nařídil jeho vydání do Kataru. Benešová protestovala s tím, že takový postup ohrožuje nezávislost české justice.

Fenyk také podle amerických diplomatů naznačil, že Němec chce Benešovou odvolat kvůli řadě korupčních kauz, které nejvyšší státní zástupkyně dozorovala. Premiér Jiří Paroubek pak Benešovou na návrh Němce na konci září 2005 skutečně odvolal, ačkoliv to podle depeše původně považoval za „politicky kontraproduktivní“.