Z Prahy vyplula na třídenní pouť loď s květinami pro Havla

Z Prahy vyplula 31. prosince za slunečného počasí a velkého zájmu veřejnosti na třídenní plavbu po Vltavě a Labi loď s květinovými dary, které lidé přinesli k rakvi prezidenta Václava Havla.

Z Prahy vyplula 31. prosince za slunečného počasí a velkého zájmu veřejnosti na třídenní plavbu po Vltavě a Labi loď s květinovými dary, které lidé přinesli k rakvi prezidenta Václava Havla. Zdroj: CTK

Loď s květinovými dary, které lidé přinesli k rakvi prezidenta Václava Havla, vyplula dnes za velkého zájmu lidí z Prahy na třídenní plavbu po Vltavě a Labi. Plovoucí pietu na remorkéru s pontonem a loď Lužnici z metropole vyprovodily za slunečného počasí čtyři další lodě a parníky z Pražské paroplavební společnosti. O 600 místenek na jejich palubách pro veřejnost byl velký zájem, většina si ale pro ně přišla až přímo ke kotvišti na Rašínově nábřeží.

Flotila zahájila pouť do Děčína po 10. hodině nedaleko od domu, kde Havel kdysi dlouhá léta žil. V pondělí v cíli by pak květiny měly být hozeny do vody. O plavbu nezvyklého nákladu ale vyjádřili zájem i Němci, podle hudebníka Michaela Kocába se nyní o případném prodloužení trasy bude jednat.

Flotilu, kterou zdravily mohutným troubením kotvící lodě, pozorovali nebo si ji fotili kolemjdoucí i turisté. Mnozí mávali. „Já jsem tou účastí velmi potěšená, zájem na mostech i v ulicích je každopádně dojemný a mě to moc těší. Poslední den v roce měli lidé určitě připravený svůj program,“ řekla Sabina Tančevová z Havlovy kanceláře, která se spolu s vdovou Dagmar a dalšími známými a spolupracovníky bývalého prezidenta vezla na lodi Lužnice.

„Parníky byly naplněny, přestože si lidé nevyzvedli všechny lístky během včerejška. Dneska přišlo poměrně dost lidí na blind a dostali se na loď,“ dodala Tančevová.

Z Prahy vyplula 31. prosince za slunečného počasí a velkého zájmu veřejnosti na třídenní plavbu po Vltavě a Labi loď s květinovými dary, které lidé přinesli k rakvi prezidenta Václava Havla.Z Prahy vyplula 31. prosince za slunečného počasí a velkého zájmu veřejnosti na třídenní plavbu po Vltavě a Labi loď s květinovými dary, které lidé přinesli k rakvi prezidenta Václava Havla. | CTK

„Toto je takové tiché odplynutí květin, vše proběhne v tichosti, bude tomu slušet zájem i skromnost,“ řekl Kocáb, jeden z organizátorů. „Ozvali se nám také Němci, jejich nápad musíme ještě posoudit,“ doplnil.

Na ponton přivezlo květiny a věnce sedm dodávek a nákladních aut. Podle plánu by měl první den doplout do Mělníka. V Ústí nad Labem zakotví 1. ledna a odpluje 2. ledna ráno. Na Nový rok tam uctí Havlovu památku veřejnost a představitelé města s primátorem Vítem Mandíkem. V Děčíně organizátoři smuteční plavbu ukončí.

Plavbu uspořádaly a uhradily společnosti Prague Boats, Pražská paroplavba a Gray Line. S nápadem poslat květiny od Havlovy rakve po řece přišel výtvarník David Černý. Havlovu rodinu i někdejší známé a spolupracovníky dojalo množství květin, které lidé přinesli k rakvi prezidenta, a hledali způsob, jak je využít.