Za výrok o brutálním úniku informací uložil soud podmínku

Za nařčení policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního" úniku informací potrestal soud bývalého detektiva Jiřího Komárka nepravomocně roční podmínkou s odkladem na dva roky. Hrozí mu až pětileté vězení. Komárek se proti rozsudku na místě odvolal, žalobce si pro odvolání ponechal lhůtu. Případem se tedy bude ještě zabývat Krajský soud v Praze.

Z úniku informací osočil Komárek Tuhého loni v červnu. Komárek se hájil tím, že konal ve veřejném zájmu. Údajný únik informací souvisel s případem zmanipulování IT zakázek. Tuhý byl prověřován kvůli tomu, že z telefonu, který dříve používali jeho blízcí, prý unikla sms s informací o chystaném zátahu. Ukázalo se však, že inspekce uvedla do záznamu o zahájení vyšetřování nesprávný směr komunikace a sms naopak přišla na zmíněný telefon. Prošetřování bylo v době, kdy Komárek výrok v televizi pronesl, odloženo.

Komárek v loňském roce patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, při které se Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality sloučily do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Reorganizace byla podle Komárka připravena za účelem odstranění tehdejšího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a výrokem chtěl prý docílit toho, aby se o ní začalo více diskutovat.

Podle žalobce Pavla Prygla chtěl ale Komárek prohlášením naklonit veřejnost na svou stranu. Soudkyně Okresního soudu pro Prahu-západ Jitka Drábková ve čtvrtek řekla, že pokud měl Komárek podezření, že něco není v pořádku, mohl jednat mnoha jinými legálními způsoby - mohl se například obrátit na Vrchní státní zastupitelství. Informaci o prověřování Tuhého se podle ní dozvěděl v rámci výkonu svého povolání a podle zákona ji proto zveřejnit neměl.

Drábková také řekla, že chápe Komárkovu frustraci a že má pro něj "morálně pochopení". Trestného činu se však podle jejího názoru i tak dopustil. Odmítla hodnotit, zda je dobře, že se policejní reorganizace uskutečnila.

Komárkův obhájce Petr Kočí přirovnal výrok k situaci, kdy policejní mluvčí komentuje nehody v televizi o Velikonočním víkendu. Také prý říká, kolik se stalo nehod a kolik řidičů jelo opilých, i když se ještě neuskutečnilo žádné správní řízení nebo soud.

Kvůli změnám Komárek od sboru odešel. Policii v té době opustil i jeho tehdejší nadřízený Šlachta, který se ve čtvrtek jako svědek Komárka zastal. Vypovídal i žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda, který Komárkovi usnesení o odložení prověřování Tuhého předal. Soud vyslechl i státní zástupkyni Jarmilu Ošlejškovou, která podezření z úniků v kauze dozorovala.

Tuhý žádá jako náhradu nemajetkové újmy 50 000 korun. Soudu ho s nárokem odkázal na civilní řízení, neměl totiž podklady pro příslušné rozhodnutí.

Reorganizace policie způsobila rozkol v koalici i odchod Šlachty

6. června 2016 - Server Lidovky.cz napsal, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v dopise premiérovi a členům vlády kritizoval případné sloučení protikorupčního a protimafiánského útvaru. Zeman se obával, že to může ohrozit vyšetřování složitých kauz.

8. června 2016 - Policejní prezident Tomáš Tuhý oznámil, že policie chce vybudovat Národní centrálu proti organizovanému zločinu, pod kterou bude spadat Útvar proti organizovanému zločinu (ÚOOZ) a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK).

9. června 2016 - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl, že pokud se reorganizace nedotkne živých kauz, podepíše ji. Tehdejší vicepremiér Andrej Babiš (ANO) obvinil Chovance z destabilizace policie, ministr vnitra zase Babiše z dezinformační kampaně.

10. června 2016 - Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta rezignoval.

14. června 2016 - Prezident Miloš Zeman vyzval koaliční strany, aby udržely vládu až do sněmovních voleb v roce 2017.

15. června 2016 - Bylo oznámeno, že ÚOOZ dočasně povede bývalý šéf protikorupční policie Milan Komárek. Chovanec po dohodě s premiérem Bohuslavem Sobotkou podepsal reformu policie.

20. června 2016 - Vedoucí ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek v České televizi řekl, že Tuhý je podezřelý z "brutálního" úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. Podle Komárka se policie nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven Šlachta. Tuhý tvrzení odmítl. Komárek později podal trestní oznámení na Tuhého a Chovance pro podezření ze sabotáže.

21. června 2016 - Tuhý podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení na Komárka, kterého vinil z pomluvy.

28. června 2016 - Sněmovna zřídila vyšetřovací komisi k reorganizaci policejních útvarů. Předsedou byl zvolen Pavel Blažek (ODS).

1. srpna 2016 - V rámci policejní reorganizace začala v Česku fungovat Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), která vznikla sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru. Ředitelem NCOZ se stal Michal Mazánek.

4. srpna 2016 - Chovanec uvedl, že dalším krokem v reorganizaci bude vytvoření finanční policie v rámci NCOZ, a to od ledna 2017.

22. srpna 2016 - Šlachta nastoupil k Celní správě jako vrchní rada Celního úřadu pro Pardubický kraj. Od listopadu 2016 se stal náměstkem generálního ředitele Celní správy pro oblast pátrání.

19. ledna 2017 - Komise ke sporné reorganizaci policejních útvarů jednomyslně schválila text závěrečné zprávy.

31. ledna 2017 - Šéf komise Blažek podepsal dvě trestní oznámení, která mířila na žalobce Petra Šeredu z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a skupinu vyšetřovatelů GIBS.

2. února 2017 - Blažek přednesl závěrečnou zprávu komise. Podle ní se neprokázalo, že cílem reorganizace bylo odstranit Šlachtu, omezení činnosti policejních útvarů či zabránění vyšetřování některých kauz.

- Sněmovna schválila usnesení, podle něhož se vláda měla zabývat situací na olomouckém vrchním státním zastupitelství. Nejvyšší státní zástupce Zeman řekl, že výměnu svých podřízených kvůli zprávě komise nechystá. Poslanci rozhodli, že Babiš by se měl omluvit za vyjádření, když hovořil o výsměchu, šaškárně či prasárně.

18. února 2017 - Právo uvedlo, že bývalý detektiv Komárek nastupuje na finanční správu spadající pod ministerstvo financí.

28. února 2017 - GIBS obvinila Komárka ze zneužití pravomoci úřední osoby. Činu se měl dopustit porušením povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání tak, jak mu ukládal zákon o policii a zákon o služebním poměru.

21. března 2017 - Vrchní státní zastupitelství v Praze odložilo trestní oznámení poslanců na žalobce Šeredu kvůli úniku informací o vyšetřování policejního prezidenta.

8. srpna 2017 - GIBS navrhla obžalovat Komárka ze zneužití pravomoci. Žalobci jeho případ poslali k soudu 14. listopadu.

12. září 2017 - Náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár se nedopustil kárného provinění, když loni v červnu informoval média o předvolání strůjců policejní reorganizace, tedy Tuhého a jeho tehdejšího náměstka Zdeňka Laubeho. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) sice Komárův postup zkritizoval, ovšem žalobu, kterou podal nejvyšší státní zástupce Zeman, zamítl.

21. prosince 2017 - Okresní soud pro Prahu-západ uložil Komárkovi roční podmínku s odkladem na dva roky.