Za vyváděním peněz z dopravního podniku je prý organizovaná skupina

Jízdenky do MHD Praha

Jízdenky do MHD Praha Zdroj: Anna Vackova, E15

Kolem pražského dopravního podniku existuje organizovaná skupina lidí, která z něj vyvádí peníze. Finance jdou například z dodávek náhradních dílů, pohonných hmot nebo z výroby jízdenek. Uvedl to bývalý ředitel rozvědky Karel Randák, který působí v Nadačním fondu proti korupci. Podle Randáka je s podvody spojen i pražský lobbista Ivo Rittig, který má údajně vazby na ODS. Případu by se prý měl zhostit magistrát a podat trestní oznámení. Pokud tak neučiní, podá jej protikorupční fond.

Na podezřelé okolnosti v dopravním podniku (DPP) v nedávné době upozornila kauza předražených jízdenek. Společnost Neograph, která je pro DPP dodávala, měla mít uzavřenou smlouvu s firmou Cokeville Asset Inc. sídlící na Britských Panenských ostrovech. Za zprostředkování smlouvy měla tato společnost dostat z každého lístku 17 haléřů.

Dalším takovým případem je podle Randáka nákup pohonných hmot, kde figuruje rovněž firma Cokeville. Podle něj dopravní podnik nakupuje pohonné hmoty od firmy Čepro přes prostředníka. „Jedná se o firmu, která opět uzavřela poradenskou smlouvu s firmou Cokeville, a část těch peněz znova jde na Panenské ostrovy,“ uvedl Randák.

Podle Randáka je Cokeville napojena na pražského lobbistu Ivo Rittiga. Nadační fond proti korupci má prý důkazy, že mezi Rittigem a firmou existuje smlouva o spolupráci, na základě které má firma Rittigovi vyplácet provize ve výši 160 tisíc eur (asi čtyři miliony korun) měsíčně a další procenta ze zisku. „Smlouva je koncipována tak, že ze strany Rittiga nemusí být žádné plnění,“ poznamenal Randák. Za období od ledna 2007 do února 2008 vyplatila společnost Rittigovi provize ve výši 73 milionů korun, dodal Randák.

Fond upozorňuje také na vztahy s advokátní kanceláří Šachta & partners, která podle nashromážděných dokumentů za Rittiga žádala vyplacení peněz od Cokeville.

Rittig je v médiích spojovaný s ODS, například s bývalým středočeským hejtmanem a nynějším ministrem zemědělství Petrem Bendlem. Podle některých informací je spolumajitelem obchodů s luxusním zbožím v centru Prahy.

Zmiňovanou smlouvu mezi DPP a Neographem obě firmy minulý týden ukončily. Před dvěma týdny to navrhl sám Neograph. Přiznával, že výroba jízdenek je dvojnásobně předražená.

Smlouvu před čtyřmi lety za Neograph uzavřel předseda představenstva Jan Janků, který je padesátiprocentním akcionářem firmy. Zveřejnění kauzy a ukončení smlouvy je zřejmě důsledkem sporů mezi Vladimírem Sittou a Janků. V kauze padlo už několik trestních oznámení.