Zahájení sezony si nenechaly ujít tisíce lyžařů, čekaly je vyšší ceny

Na Olomoucku se jako první rozjely vleky v Branné

Na Olomoucku se jako první rozjely vleky v Branné Zdroj: ctk

V Česku o víkendu vypukla lyžařská sezona. Začátek zimy si nenechaly ujít tisíce lyžařů, na horách je ale čekají vyšší ceny.

Sezonu zatím nezahájila všechna střediska, třeba velké krkonošské areály v Harrachově či Rokytnici nad Jizerou otevřou až příští týden. „Moc nás mrzí, že se u nás o víkendu nelyžovalo, ale nebylo by to kvalitní lyžování. Pilně jsme 24 hodin denně pracovali na vytvoření podmínek pro kvalitní lyžování a můžeme s jistotou oznámit, že v úterý 11. prosince bude spuštěna lanovka na Čertovu horu a bude v provozu i sjezdovka z Čertovy hory do Harrachova,“ sdělili zástupce Sportovního areálu v Harrachově. Lyžařům slibuje půl metru sněhu.

Ani v Jizerských horách ještě nejsou v provozu všechny areály, třeba na Maliníku v Bedřichově nebo na Tanvaldském Špičáku se vleky rozjedou až následující pátek. Od soboty se ale lyžuje na Severáku v Hraběticích. „Otevřeli jsme dva vleky u Arniky a dětský vlek. Pokračujeme v zasněžování, pokusíme se do příštího týdne otevřít další vleky,“ řekl vedoucí tamního střediska Štepán Juřík. Na sjezdovkách je podle něj kolem 40 centimetrů technického sněhu, přírodního je kolem 20 centimetrů.

Zimní sezonu zahájili už v pátek i ve Sportovním areálu Ještěd, kde víkendovou návštěvnost odhadují na tisíc lidí. Sezona na Ještědu tradičně začíná večerním lyžováním. Rušno bylo i v běžeckých stopách, v Jizerských horách, Krkonoších i Krušných horách pro lyžaře upravili desítky kilometrů tratí.

V Jeseníkách je zatím málo sněhu

Naopak v Jeseníkách nejsou podmínky pro běžkaře ideální. „V nejvyšších polohách to byl takový turisticko-lyžařský víkend. Přírodního sněhu je tak do 15 centimetrů, ale pokrývka je nesouvislá. Běžkaři vyráželi z Ovčárny na Švýcárnu, ale podmínky moc kvalitní nejsou,“ uvedl Jaroslav Tejnský z Horské služby Jeseníky.

První lyžaři se objevili i na šumavských kopcích. Všude se jezdí za mimosezonní ceny, protože hlavní sezona začíná v sobotu 15. Prosince. Největší zimní areál Plzeňského kraje, středisko Ski&Bike Špičák, má v provozu všechny vleky a lanovku od pátku. Na sjezdovkách leží 30 až 70 centimetrů sněhu. Otevřeny jsou všechny sjezdovky včetně té nejprudší v Česku – Šance – a areálu pro děti pod hotelem Sirotek. Pouze na sjezdovce U Zalomeného je uzavřený horní padák, který se zasněžuje.

Ve Středočeském kraji začala letošní lyžařská sezona o víkendu pouze v areálu v Chotouni u Prahy, kde je v provozu jeden ze dvou hlavních vleků. Další střediska využívají současných mrazů a sjezdovky zasněžují. Ve středu by se měl rozjet provoz také v největším krajském areálu Monínec a na Šibeničním vrchu u Mnichovic.

Skipasy zdražily

Řada lyžařských areálů letos zdražila, odůvodňují to zvýšením DPH a růstem ceny energií. Například v nově vytvořeném SkiResortu Černá hora-Pec v Krkonoších vzrostla cena jednodenního skipasu pro dospělého v hlavní sezoně z 590 na 620 korun. O 20 korun zdražil celodenní permanentku největší lyžařský areál české části Šumavy, Ski&Bike Špičák. Skipas tak stojí 540 korun.

Největší české lyžařské středisko Špindlerův mlýn s učením letošních cen dlouho váhalo. Původně se uvažovalo o zdražení jednodenního skipasu na 750 korun, cena ale i po zahájení sezóny zůstala na 700 korunách.