Zahraniční média si všímají Zemanova mlčení k 50. výročí začátku invaze

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Zahraniční média si dnes povšimla mlčení prezidenta Miloše Zemana k 50. výročí vojenské invaze zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda RFE/RL se projevy sympatií daly očekávat odkudkoli ve světě, jen ne z Hradu.

„V Česku a na Slovensku se očekával projev sympatií a vzpomínek ze všech koutů světa ve vzpomínce na 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, která rozdrtila probuzení pražského jara. Kromě jednoho místa - Pražského hradu,“ uvedlo dnes RFE/RL na svém webu.

„Český prezident Miloš Zeman, jeden z nejsilnějších spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina v rámci Evropské unie, 21. srpna nepronese žádný projev, ani se nezúčastní žádných pamětních akcí,“ pokračovala rozhlasová stanice.

Podle ní se tak „zvýraznil jeden z nejspornějších prvků pětiletého působení 73letého Zemana jako hlavy státu“. Mezi další kontroverzní body RFE/RL zařazuje Zemanovu „zjevnou vazbu na Rusko“ a jeho opakované výzvy k odvolání západních sankcí a zlepšení vztahů s Ruskem.

Události roku 1968 si připomeňte prostřednictvím speciálu serveru info.cz >>>

Agentury a další média si všímají, že projev přednesl naopak český premiér Andrej Babiš, který byl ale vypískán. Rovněž poznamenávají, že za situace, kdy Zeman mlčí, odvysílá Česká televize projev jiné hlavy státu, která má zájem vyjádřit se k výročí srpna 1968: slovenského prezidenta Andreje Kisky.