Zahraniční obchod hlásí přebytek 30 miliard

export

export Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 29,4 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 11,8 miliardy korun a nejvyšší kladná bilance ve druhém čtvrtletí letošního roku. Vývoz vzrostl o 5,6 procenta a dovoz o 0,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Přebytek v červnu meziročně vzrostl zejména u strojů a dopravních prostředků o 5,3 miliardy korun, u polotovarů a materiálů o 2,2 miliardy, u průmyslového spotřebního zboží o 1,9 miliardy korun a u nápojů a tabáku o 0,2 miliardy korun. Deficit se zmenšil u minerálních paliv o dvě miliardy a u potravin a živých zvířat o 0,2 miliardy korun.

„Ve srovnání s dalšími makroekonomickými daty se zdají výsledky zahraničního obchodu celkem uspokojivé, i v tomto obrázku se ale již začínají objevovat trhliny. Předně, objem exportu roste sice v korunovém vyjádření, po přepočtu do eur ale dochází již druhý měsíc ke stagnaci. Za druhé, vývoz si udržuje solidní tempo jen do Ruska a dalších zemí SNS. Vývoz do Německa a do Číny značně zpomalil a do zemí EU mimo Německo reálně dokonce v červnu klesl. Za třetí, opět došlo k prohloubení rozdílu mezi přebytkem obchodu podle přeshraniční statistiky a podle národního vlastnictví,“ komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků v červnu meziročně vzrostl o 5,8 procenta, tedy o bezmála osm miliard korun. Zvýšil se hlavně vývoz automobilů a také výpočetní techniky. O téměř tři miliardy korun klesl vývoz telekomunikačních zařízení.

Dovoz strojů a dopravních prostředků v červnu meziročně vzrostl o 2,7 procenta, z toho o 2,6 procenta byl vyšší dovoz aut. Pokles byl zaznamenán u dovozu telekomunikačních zařízení o půl miliardy korun. Dovoz minerálních paliv meziročně klesl o 5,5 procenta.