Zahraniční obchod hlásí rekordní přebytek 37,5 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Alexandra Mlejnkova

Zahraniční obchod skončil v březnu historicky nejvyšším přebytkem 37,5 miliardy korun, meziročně tak byl vyšší o 14,5 miliardy korun. Vývoz v březnu podle předběžných údajů meziročně stoupl o 6,9 procenta na 277,7 miliardy korun a dovoz o 1,4 procenta na 240 miliard korun. Podle Českého statistického úřadu bylo tempo březnového růstu vývozu i dovozu nejnižší od prosince 2009, obrat zahraničního obchodu v tento měsíc ale dosáhl nejvyšší hodnoty v historii České republiky.

„Tempa růstu vývozu i dovozu poklesla na úroveň konce roku 2009. Tato skutečnost odráží situaci mělké recese, v níž se nalézá evropské i česká ekonomika. Navzdory zhoršujícímu se vnějšímu prostředí se však českému průmyslu a exportu díky jeho vysoké konkurenceschopnosti daří podávat i v situaci recese v Evropě vynikající výkony překračující očekávání ekonomů,“ komentoval čísla analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Obchodní bilanceObchodní bilance | CSU

V kategorii strojů a dopravních prostředků přebytek v březnu meziročně vzrostl o 10,7 miliardy korun, u průmyslového spotřebního zboží o 3,6 miliardy korun a u polotovarů a materiálů o 2,7 miliardy korun.

„Úspěch tuzemského exportu má nadále těžiště ve strojích a dopravních prostředcích. Přirozenou cestou se daří diversifikovat export zvyšováním podílu destinací na východ od nás, kde je vyšší poptávka,“ poznamenal Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Naopak se prohloubil deficit u minerálních paliv o dvě miliardy korun, u chemických výrobků o 300 milionů korun a u potravin a živých zvířat o 100 milionů korun.