Zahraniční obchod má přebytek 31 miliard, poptávka ale slábne

Čína, lodě, export

Čína, lodě, export Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod Česka skončil v září s přebytkem 31,6 miliardy korun. To je o 9,2 miliardy korun víc než ve stejném období loňského roku. Vývoz podle předběžných údajů meziročně vzrostl o 0,6 procenta, zatímco dovoz o 3,3 procenta klesl. Informoval o tom Český statistický úřad.

„Dovoz klesl poprvé od prosince 2009,“ uvedl úřad. Vývoz společností sídlících v České republice se podle ČSÚ snížil o 1,9 procenta a vývoz subjektů se sídlem mimo Českou republiku vzrostl o 9,1 procenta. Dovoz společností se sídlem v Česku klesl o 5,3 procenta, zatímco dovoz firem se sídlem mimo Česko vzrostl o 7,3 procenta.

Výsledky zahraničního obchodu za září vyvolaly mezi analytiky smíšené reakce. Kladné hodnotí růst celkového přebytku obchodování se zahraničím. Na druhou stranu ale upozorňují na oslabení růstu vývozu a pokles dovozu. Příčinou je slábnutí poptávky z eurozóny a domácího trhu. Přesto letošní výsledky zahraničního obchodu můžou být rekordní.

„Kromě problematického jihu Evropy se známky zhoršení stále častěji objevují i v jádru eurozóny - Německu,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Analytik Komerční banky Jiří Škop upozornil na souvislost slabšího obchodování s poklesem registrací aut v eurozóně a snížením německých objednávek. Za pokles dovozu podle Marka neduživá domácí poptávka.

Zahraniční bilanceZahraniční bilance | CSU

Vinu za oslabení zahraničního obchodu už nelze svalovat na silnou korunu, ale jen na chuť zahraničí s Českem obchodovat, soudí analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Na to bohužel Česká národní banka páky nemá,“ poznamenal.

Asociace exportérů očekává, že během podzimu bude vývoz dál zpomalovat a může v meziročním srovnání i klesnout. „I přes stagnaci exportu v září očekáváme, že letošní přebytek zahraničního obchodu bude rekordní a bude atakovat 300 miliardovou hranici,“ sdělil předseda asociace Jiří Grund. Rozhodnou však podzimní čísla, dodal. Proti exportérům stojí podle Grunda hlavně zhoršující se situace v eurozóně.