Zahraniční obchod míří za rekordním přebytkem, dovoz na Slovensko ale brzdí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pro českou ekonomiku přišla další dobrá zpráva od statistiků. Zahraniční obchod Česka skončil v červenci s přebytkem 28,2 miliardy korun. To je o 4,9 miliardy korun více než ve stejném období loňského roku. Vývoz meziročně vzrostl o 3,2 procenta a dovoz o 1,3 procenta, posílil i oproti povodněmi zasaženému červnu.

Nejsilnější přebytek vykázal obchod s průmyslovým spotřebním zbožím, meziročně stoupl o o 2,5 miliardy korun. „Růstu vývozu již tradičně nejvíce pomáhá export strojů a dopravních prostředků. Na straně importu stojí za růstem elektrická zařízení a přístroje užívané v průmyslu. Dovoz ropy je meziročně níž o 36 procent,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška ale experti čekali více. „Zahraniční obchod určitě není nejslabším místem české ekonomiky, v červenci se od něj ale čekalo víc. Objem exportu se sice meziročně vrátil k růstu a obchodní bilance se meziročně zlepšila, ani jeden z ukazatelů ale nenaznačil zásadní obrat v dosavadním mdlém vývoji,“ uvedl.

Šefka poradenské firmy Next Finance Markéta Šichtářová ale upozorňuje na to, že červnová čísla nezavdávají důvod k nadšení. „Výsledek zahraničního obchodu silně vylepšila skutečnost, že letošní červenec byl o celé dva pracovní dny delší než loňský,“ vysvětlila.

Červencová bilance zahraničního obchoduČervencová bilance zahraničního obchoduČervencová bilance zahraničního obchodu | CSU

V červenci nejvíce posílil vývoz do Španělska a Velké Británie, českým vývozcům se podařilo výrazně snížit deficit v obchodování s Ázerbájdžánem. Stále více zboží do Česka naopak proudí ze sousedního Polska, Ruska či Číny. Navíc stagnuje tradičně silný vývoz do Německa, export na Slovensko se dokonce propadl.

Podle Brožky ekonomice pomáhá i kurz české koruny, obchodní bilance tak prý letos dosáhne rekordního přebytku okolo 325 miliard. Díky hospodářskému oživení v zahraničí i Česku bude posilovat dovoz i vývoz. „Oživení české ekonomiky klepe na dveře, i když bude trvat o něco déle, než se promítne do tvrdých dat,“ myslí si i Sobíšek.

Statistický úřad také zpřesnil údaje za loňský rok. Podle nyní již definitivních dat vzrostl meziročně vývoz o 6,7 procenta na 3,07 bilionu korun a dovoz o tři procenta na 2,77 bilionu korun. Obchodní bilance skončila přebytkem 305,7 miliardy korun, v roce 2011 přebytek činil 191,1 miliardy korun.