Zahraniční obchod překvapil, výsledek za září je nejlepší za poslední rok

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Účet zahraničního obchodu Česka za září pozitivně překvapil přebytkem 35,1 miliardy korun. Proti stejnému loňskému období je to podle údajů ČSÚ o 5,1 miliardy více. Vývoz meziročně stoupl o 8,3 procenta a dovoz o 7,2 procenta. Analytici jsou v další předpovědi mírně optimističtí.

„Je to lepší výsledek než jaký trhy čekaly. Navíc se jedná o nejlepší data od loňského října. Po srpnovém přebytku ve výši 20,6 miliardy korun je dnešní číslo výrazným zlepšením,“ okomentoval statistiku analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Dovoz se zvedl o 7,2 procenta, vývoz dokonce o 8,3 procenta. Domácí měna k euru během září oslabila z 25,70 EUR/CZK nad 25,90 EUR/CZK koncem měsíce, což znamenalo zvýšení dovozu o 2,8 procenta a vývozu o 3,9 procenta.

Tradičním tahounem vývozu bylo odvětví strojů a dopravních prostředků, které meziročně vzrostlo o 9,2 procenta. Z toho se nejvíce dařilo exportérům silničních vozidel.

Bilance zahraničního obchodu Česka do července 2013

2982526:normal690:true:true

Zdroj: ČSÚ

Dobře s EU i mimo ní

Nadále se Česku daří v obchodování s EU28. Bilance skončila v přebytku 68,3 miliardy korun. Dařilo se ale i obchodu se zeměmi mimo EU, se kterými se snížil schodek obchodu na 31,4 miliardy korun.

„Velmi mírné zlepšování situace v domácí ekonomice předpokládá postupné zlepšování čísel o zahraničním obchodě. V dalších měsících může bilance dále růst. Za zvyšováním aktivity v ekonomice bude stát vyšší dovoz, ale o to více by se měl zvedat také vývoz,“ předpověděl Volf.

„Údaj je ale do velké míry ovlivněn meziročně dvěma pracovními dny v září navíc. Meziměsíčně došlo k mírnému poklesu jak vývozů, tak dovozů,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

„Za leden až září dosáhl přebytek obchodní bilance 270 miliardy korun, což je meziroční o 37 miliardy korun více. Letošní přebytek obchodní bilance tak bude rekordní – my odhadujeme okolo 325 miliardy korun. Opět se tak potvrzuje, že vnější rovnováha je silnou stránkou české ekonomiky. Nebýt verbálních intervencí ČNB, z výrazných přebytků obchodní bilance by profitovala česká koruna,“ dodal Franče.