Zahraniční obchod skončil v přebytku, meziročně vzrostl skoro o třináct procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Zahraniční obchod skončil v srpnu v přebytku 5,9 miliardy korun, což bylo meziročně o 1,4 miliardy korun méně. Vývoz vzrostl proti loňskému srpnu o čtyři procenta, dovoz o 4,7 procenta. Meziměsíčně byl vývoz vyšší o 12,7 procenta a dovoz o 4,5 procenta. Vyplývá to z dat obchodu v národním pojetí, která dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V srpnovém výsledku se nepříznivě odrazil obchod s ropou a zemním plynem, který prohloubil schodek o 3,4 miliardy korun. V případě obchodu se základními kovy byl schodek vyšší o 2,4 miliardy korun. Přebytek bilance v obchodu s auty se pak kvůli vyššímu dovozu meziročně snížil o 1,1 miliardy korun.

Naopak příznivý vliv na celkovou bilanci mělo především snížení deficitu obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o tři miliardy korun. Snížila se také záporná bilance obchodu s koksem a rafinovanými ropnými produkty o 2,4 miliardy korun.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie v srpnu meziročně stoupl o dvě miliardy na 45,9 miliardy korun. Schodek obchodu se státy mimo EU se pak prohloubil o 3,8 miliardy na 38,8 miliardy korun.

Od ledna do konce srpna dosáhl přebytek zahraničního obchodu 120,1 miliardy korun, což je meziroční pokles o 9,5 miliardy. Od začátku roku stoupl vývoz o 6,4 procenta a dovoz o 7,3 procenta.