Zahraniční obchod vykázal druhý nejnižší přebytek v roce, vývoz byl ale rekordní

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Přebytek zahraničního obchodu v červnu meziročně vzrostl o 6,2 miliardy na 20,6 miliardy korun. Jde o druhý nejnižší přebytek v letošním roce. Vývoz ale meziročně vzrostl na letošní rekord 299 miliard korun. Dovoz sice meziročně klesl, i tak byl letos nejvyšší a dosáhl téměř 279 miliard korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Příznivý vliv na obchodní bilanci měl meziroční pokles schodku obchodu s minerálními palivy o tři miliardy korun a růst přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky o 2,3 miliardy korun. Naopak nepříznivě na celkový výsledek obchodu s cizinou mělo snížení přebytku obchodu se surovinami o téměř miliardu korun a prohloubení schodku obchodu s chemikáliemi.

Přebytek obchodu se státy Evropské unie skončilo v červnu přebytkem 57,4 miliardy korun, což bylo o čtyři miliardy více než loni v červnu. Přebytek se zvýšil zejména s Německem, které je hlavním obchodním partnerem Česka. Z loňských 16,4 miliardy vzrostl na letošních 18,4 miliardy korun. Zvýšil se i přebytek obchodu s Rakouskem, Francií a Británií, naopak nižší přebytek vykázal obchod se Slovenskem.

Se státy mimo Evropskou unii skončil obchod schodkem, který se ale zmenšil na 35,1 miliardy korun. Schodek obchodu s Čínou se meziročně prohloubil na 24,2 miliardy korun, naopak schodek obchodu s Ruskem se zlepšil na 354 milionů z loňských červnových 3,9 miliardy korun.

Za první pololetí se přebytek obchodu s cizinou zvýšil o 37 miliard na 130 miliard korun. Exportéři zvýšili vývoz o 2,3 procenta, zatímco dovoz téměř stagnoval. Za celý loňský rok skončil obchod Česka se zahraničím přebytkem 140 miliard korun.