Zájem o dentální hygienu zaskočil VZP, musela ukončit platby pro dospělé

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Libor Nachtman - Sedmicka

Obrovský zájem o tisícikorunový příspěvek na dentální hygienu zaskočil Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Platby pro dospělé musela předčasně ukončit.

Správní rada VZP souhlasila se zvýšením původně vyhrazené částky dvaceti milionů korun na rok na padesát milionů korun. Tím by se měly pokrýt žádosti lidí, kteří již na dentální hygieně byli a s příspěvkem počítají. „Navýšenou částku vyčerpáme pravděpodobně do konce tohoto týdne,“ řekl člen správní rady Rostislav Vyzula.

Nepříjemná situace je to pro pojišťovnu už proto, že do konce března je jeden ze dvou každoročních termínů možné přeregistrace k jiné zdravotní pojišťovně. Štědrý příspěvek na dentální hygienu měl podpořit letošní akviziční marketing VZP.

Čtěte komentář Martina Čabana:

Za první dva měsíce letošního roku vyplatí VZP na dentální hygienu stejnou částku jako v roce 2013 za celý rok. Denně VZP přijala žádosti za 750 tisíc korun. Celkem zatím požádalo o příspěvek více než 37 tisíc lidí. V pojišťovně se mluvilo rovněž o tom, zda některé zubní ordinace neposkytují svým klientům na tyto příspěvky i jiné zdravotní služby.

„Každý rok získává dentální hygiena větší popularitu,“ říká Markéta Harantová, viceprezidentka Asociace dentálních hygienistek. Pochybuje ale, že by nastal pětinásobný vzestup zájmu bez příspěvku Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Dentální hygiena pouze do 19 let

Nadále bude VZP poskytovat příspěvky na dentální hygienu zřejmě pouze dětem do devatenácti let. O obnovení příspěvků pro některé skupiny dospělých bude pojišťovna ještě jednat. Na dentální hygienu za určitých podmínek přispívají rovněž některé jiné pojišťovny, například Oborová zdravotní pojišťovna nebo Vojenská zdravotní pojišťovna.

Harantová vítá, že alespoň příspěvek pro děti u VZP zůstane. U dospělých má ale dentální hygiena větší zdravotní význam. Navíc služby pro děti, jako je poučení o zubní péči, jsou vesměs levnější, a tedy dostupnější než pro dospělé.