Žalobce: Rath nesmí opustit brány věznice

David Rath po jednání o svém vydání k trestnímu stíhání

David Rath po jednání o svém vydání k trestnímu stíhání Zdroj: ctk

Středočeský státní zástupce Petr Jirát podal ve středu stížnost na usnesení Okresního soudu Praha-východ o přípustnosti čtrnáctimilionové kauce pro obviněného poslance Davida Ratha. Hrozí podle něj reálně možnost, že kdyby se podařilo Rathovi peníze na kauci sehnat, uteče ze země.

„Jde nám o to, aby Rath neopustil brány věznice,“ sdělil serveru E15.cz Jirát. Zastupitelství se podle něj neohrazuje proti uložené částce, ale proti možnosti kauce. Dodal, že v kompetenci Středočeského státního zastupitelství je pouze možnost podat stížnost.

:

Stížnost mohou podat i Rathovi obhájci, čas mají do dnešního dne, poté lhůta skončí. Dalším projednáváním ale riskují další možné navýšení kauce nebo její úplné zrušení.

O přípustnosti finanční záruky ve výši 14 milionů korun za propuštění Ratha na svobodu rozhodl v pondělí Okresní soud Praha-východ. Podle soudce Jiřího Wažika se nerozhodovalo o tom, zda bude Rath skutečně z vazby propuštěn, i když kauci složí. O tom bude rozhodovat v září. Poslanec i státní zástupce si ponechali lhůtu na to, aby zvážili své další kroky.

Zaplatit kauci za nabídla poslancova přítelkyně a matka jednoho z jeho synů Renata Horká a jeho otec. Za jeho propuštění na svobodu ale každý z nich chtěl složit pouze půl milionu korun. Podle jednoho z poslancových advokátů Adama Černého nejsou sami schopni za Ratha 14 milionů zaplatit.