Zaměstnanci ČSSZ mohli zneužít data klientů při svém podnikání

podnikatel - ilustrační foto

podnikatel - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Sedět na dvou židlích se zřejmě vyplácelo některým zaměstnancům České správy sociálního zabezpečení, dle závěrů kontroly NKÚ za loňský rok totiž vykonávali podnikatelskou činnost, ve které mohli zneužít osobní data svých klientů.

Pro své podnikání neměli navíc souhlas zaměstnavatele. „Tím porušili nejen zákoník práce, ale i pracovní řád ČSSZ,“ upozornili kontroloři NKÚ. Prověrkou prošlo 39 zaměstnanců pracujících na ústředí správy. Kontroloři zjistili, že 15 jich bylo vedeno v systému ARES, který eviduje podnikatelské subjekty v Česku.

Šest z nich navíc mělo živnostenské oprávnění podnikat v oborech, které se týkají poskytování finančních služeb, jako je například zprostředkování úvěru nebo poskytování pojištění. U zbylých devíti zaměstnanců šlo o jiné oblasti – například poradenství či zprostředkování obchodu a služeb.

Ilustrační fotoIlustrační foto | E15 Pictures

Zjištění považuje ministerstvo práce a sociálních věcí za závažné. „Věřím, že nový ústřední ředitel, který byl shodou okolností k dnešnímu dni jmenován do funkce, zmiňované případy prověří a pokud skutečně sezdá, že se jednalo o porušení předpisů, pak z toho vyvodí náležité důsledky,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Na místo nového ústředního ředitele ČSSZ nastoupil Petr Poncar. Osmačtyřicetiletý právník, který od roku 1997 působil v pojišťovnictví na vrcholných manažerských pozicích, vystřídal Viléma Kahouna. Kahoun instituci řídil od listopadu 2010 jen dočasně jako krizový manažer.

:

Kontroloři také zjistili některé nejasnosti v účetní závěrce, celkový obraz účetnictví ale považují za věrný a poctivý. Podle NKÚ celková nesprávnost v účetní závěrce dosáhla částky 694,7 milionu korun.