Zaměstnanost vězňů poroste, zatím jich pracuje necelá polovina

Ilustrační foto věznice

Ilustrační foto věznice Zdroj: Skarda Vladimir/E15

Zvýšení zaměstnanosti vězňů o 20 procent, vypracování návrhu na systémové změny ve vězeňském zdravotnictví či vytvoření podmínek pro zemědělskou práci ve věznicích. Takové jsou letošní priority akčního plánu ke koncepci vězeňství, který dnes představilo ministerstvo spravedlnosti v souvislosti s návštěvou ministra Roberta Pelikána (ANO) v moderní věznici v Drážďanech.

Podle údajů Vězeňské služby pracovalo ke konci letošního dubna 6523 vězňů, což představovalo zhruba 46 procent odsouzených. Statistiky do skupiny zaměstnaných započítávají i vězně zařazené ve vzdělávacích programech. Zaměstnanost českých vězňů aktuálně vzrůstá - zatímco za celý loňský rok jich začalo nově pracovat 600, za první čtyři měsíce letošního roku se jich do práce zapojilo dalších 500. „Snažíme se využít současné ekonomické konjunktury,“ uvedl k získávání nových zaměstnavatelů Pelikán. Vězeňská služba má v současné době uzavřených 288 smluv v oblasti zaměstnávání vězňů, usiluje o další.

Akční plán stanoví 18 konkrétních úkolů pro letošní i příští rok a týká se řady různých oblastí. Mezi nejbližší cíle tak například patří zavedení chovu včelstev ve vybraných věznicích do konce letošního června. Do prosince příštího roku chce ministerstvo vybudovat novou ubytovnu, která bude splňovat nároky moderního vězeňství, předložit návrh na změnu vězeňského vzdělávacího systému nebo zlepšit podmínky pro výcvik služebních psů.

Úřad se chce důkladněji věnovat také problematice zneužívání drog ve věznicích. Hodlá zavést častější plošné testování všech vězňů na přítomnost návykových látek, rozšířit oblast testování o syntetické drogy a prosazovat důraznější represivní opatření vůči pozitivně testovaným vězňům.

Dalším z obecnějších úkolů je podpora zadávání veřejných zakázek tak, aby část z nich obsahovala požadavek na jejich splnění určitým procentem vězňů nebo lidí se záznamem v rejstříku trestů.