Zápisník Adély Čabanové: Ctít místní zvyk

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
9
Fotogalerie

Jak to s podzimem bývá, některé nemocnice vyčerpaly roční finanční balíky. Jenže nemocnice je dál povinna se o lidi postarat. I kdyby nedostala zaplaceno. Něco se ale letos pohnulo. Benešovská nemocnice okořenila jednání o navýšení rozpočtu s jednou ze zdravotních pojišťoven a začala odmítat její pojištěnce. 

Pacienti se na rovinu dozvěděli, že v této nemocnici jim pojišťovna péči neproplatí. Takové porušení bontonu! Zvykem přece je: malujeme, jděte jinam. Nebo: nemáme kapacitu, přijďte v lednu.

V Praze se diskutovalo o tom, jak se mohou města připravit na změnu klimatu. Do roku 2100 by se prý v Praze mohla teplota zvýšit o dva až pět stupňů Celsia. Kolik asi zvládne Praha do té doby vypracovat koncepcí, strategií, a kolik dokáže vyčerpat prostředků z různých fondů? Co takhle místo pár konferencí navzdory zvykům rovnou něco udělat? Stačilo by třeba pár zelených fasád a střech na úředních budovách.

Podle experta Světové zdravotnické organizace Larse Mollera v Česku málo bojujeme proti alkoholu. Že prý v Česku rizikově pije půl milionu lidí a politici jsou k tomu liknaví. Expert asi nerespektuje místní definici extrémního pití. Pro připomenutí: jak uvedl ministr zdravotnictví a lékař po vyšetření prezidenta republiky a diabetika v roce 2013, denně šest skleniček vína a tři panáky k tomu, to není žádné extrémní pití.