Zaplatili jste už silniční daň? Podnikatelům se krátí čas

automobil, ilustrační foto

automobil, ilustrační foto Zdroj: ctk

Začátek roku je obdobím, kdy se o podnikatele nejvíce zajímají finanční úřady. První povinností, kterou by neměli živnostníci opomenout, je podání přiznání k silniční dani a její doplacení. Každý, kdo využívá auto k podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti, musí daň zaplatit do 2. února.

Standardně se roční dávka doplácí do 31. ledna. Toto datum ovšem letos vychází na sobotu, proto se lhůta prodlužuje do prvního únorového pondělí. Na rozdíl od daně z příjmu fyzických osob, kdy je v určitých případech možné odevzdat přiznání s tříměsíčním zpožděním, musejí v tomto případě splnit svou povinnost ve zmíněném termínu i ti, kteří využívají služeb daňového poradce.

Daňové přiznání musíte na finanční úřad podat i v případě, že je vozidlo od daně osvobozeno. Na BusinessInfo.cz si přečtěte, kterých dopravních prostředků se placení daně netýká.

Letošní novinkou je povinnost elektronického podání, a to pro všechny, kdo mají datovou schránku. V případě, že firmy či živnostníci s datovou schránkou odevzdají v roce 2015 na finanční úřad klasický růžový tiskopis, hrozí jim vysoká pokuta.

Zálohy na silniční daň platíte čtyřikrát ročně. V kalendáři si proto červeně podtrhněte data 15. dubna, 15. července, 15. října a 15. prosince.