Zdražování v Česku zrychlilo, inflace se blíží dvěma procentům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zrychlil na 1,9 procenta z březnových 1,7 procenta. Rostly především ceny alkoholu a tabáku. Naopak ceny meziročně klesy v telekomunikačních službách nebo u odívání nebo obuvi. Informoval o tom Český statistický úřad.

V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,3 procenta. "Za meziměsíčním růstem stojí zejména zvýšení cen oděvů a obuvi, které v tomto období zdražují pravidelně. Celkový vývoj dále ovlivnilo zvýšení cen nájemného, tabáku, alkoholu a pohonných hmot. Růst naopak brzdily nižší ceny potravin," uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Ceny alkoholických nápojů meziročně stouply o 4,2 procenta a tabákových výrobků o 3,5 procenta. Nájemné zdražilo o 2,6 procenta, vodné o 1,8 procenta, stočné o 1,3 procenta a elektřina o 2,8 procenta. V případě potravin meziročně zdražila mouka o 14,4 procenta nebo vejce o 13,5 procenta.

Naopak dolů ceny tlačily meziroční inflaci ceny telefonních a faxových služeb, které klesly o dvě procenta. Pokles cen nastal také u odívání a obuv a zemního plynu.

V porovnání s březnem zdražily ceny oděvů o 2,9 procenta a obuvi o 5,9 procenta. Ceny pohonných hmot stouply meziměsíčně o 1,3 procenta. Naopak meziměsíční pokles v dubnu nastal u potravin, kde byly nižší především ceny ovoce o 4,3 procenta a zeleniny o 3,6 procenta.