Zelená pro ekologické autobusy. Česko získá z unie miliardu korun

Dopravní podnik v Karlových Varech vlastní 20 autobusů na CNG (ilustrační foto)

Dopravní podnik v Karlových Varech vlastní 20 autobusů na CNG (ilustrační foto) Zdroj: RWE

Česko dostane jednu miliardu korun z evropského Fondu soudržnosti na pořízení autobusů na stlačený zemní plyn (CNG). Dotace až do výše 85 procent je určená na výměnu starých autobusů městské hromadné dopravy za ekologičtější. Mají pomoci ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském, Jihomoravském a Ústeckém kraji, informovalo dnes ministerstvo životního prostředí v tiskové zprávě.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji a na severu Čech patří k nejhorším v zemi. Na znečištění se podílí průmysl, doprava i topení v domácnostech. Sever Moravy se potýkal se špatnými rozptylovými podmínkami i tento týden.

„O vyhlášení výzvy na výměnu starých autobusů za ty na stlačený zemní plyn jsme usilovali od roku 2011. V minulých dnech jsme v Bruselu se zástupci EK dojednali poslední sporné body, které bránily vyhlášení výzvy na příjem žádostí o dotaci na výměnu autobusů městské hromadné dopravy. Tuto výzvu jsme vyhlásili dnes,“ uvedl ministr v demisi Tomáš Podivínský.

Z dotace lze financovat i plnící stanice CNG pro městskou hromadnou dopravu. Za jednu miliardu korun bude možné pořídit zhruba deset plnících stanic a 154 nových autobusů MHD s pohonem CNG při orientační ceně 6,8 milionu korun za autobus a 13 milionů korun za plnicí stanici.

Podle ministerstva pro místní rozvoj Česko loni nestihlo z evropských fondů vyčerpat zhruba deset miliard korun. Přibližně polovina nevyčerpaných peněz připadá na OP Životní prostředí. Česko podle MŽP uplatnilo v tomto programu u Evropské komise jako členský stát započitatelné ztráty, které nebyly způsobeny vinou státu nebo špatného řízení operačního programu, ale nepředvídatelnými událostmi.