Zeman byl přeložen na oddělené pro dlouhodobě nemocné, setká se s Babišem

Pražský hrad zveřejnil video, na kterém prezident Zeman v nemocnici podepisuje za přítomnosti Vondráčka svolání zasedání nové Sněmovny

Pražský hrad zveřejnil video, na kterém prezident Zeman v nemocnici podepisuje za přítomnosti Vondráčka svolání zasedání nové Sněmovny Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman byl v nemocnici přeložen na oddělení dlouhodobé péče, kde bude moct přijímat návštěvy. Má se setkat s končícím premiérem Andrejem Babišem. V nemocnici je prezident už déle než měsíc.

„Důvodem přeložení je především to, aby mohl Zeman přijímat návštěvy. Návštěvy budou moct trvat nanejvýš 30 minut a musí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie,“ uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Všechny návštěvy u pacientů na lůžkách dlouhodobé péče nesmějí trvat déle než 30 minut, musí se uskutečnit na pokoji, kde je dotyčný hospitalizován, a u pacienta nesmí být v jeden okamžik více než dva lidé. Návštěva musí mít nasazenu ochranu úst a nosu, nesmí mít příznaky respiračního onemocnění a musí se prokázat dokončeným očkováním, proděláním onemocnění covid-19 nebo platným testem.

„Vždy je žádoucí konzultovat vhodnost termínu a času návštěvy s ošetřujícím personálem, aby návštěva byla plánována vhodně pro pacienta, mimo dobu, kdy probíhají například vyšetření, stravování, hygiena a podobně,“ dodala mluvčí.

Zeman byl v posledních dnech na rehabilitačním oddělení, kam za ním jeho blízcí či spolupracovníci až na výjimky nemohli, protože nemocnice zakázala návštěvy kvůli epidemii nemoci COVID-19.

Jako první za Zemanem přijede Babiš, a to před večerním jednáním vlády. Od převozu prezidenta do nemocnice 10. října spolu mluvili pouze telefonicky.

V úterý Zemana v nemocnici navštíví slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Tento týden by měl přijmout také předsedu ODS Petra Fialu, kterého pověřil sestavením vlády. Kandidát na premiéra chce hlavu státu seznámit s personálním obsazením kabinetu. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že prezident by se rád scházel i s adepty na ministry.