Zeman přijal demisi Babišovy vlády ANO a ČSSD

Končící premiér Andrej Babiš.

Končící premiér Andrej Babiš. Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman přijal demisi vlády premiéra Andreje Babiše (ANO). Kabinet ANO a ČSSD současně pověřil, aby prozatímně vykonával funkce do jmenování nové vlády. Sestavením nového kabinetu v úterý Zeman pověřil předsedu ODS Petra Fialu, koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN o den dříve podepsaly koaliční dohodu.

Zeman je poslední měsíc hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, pravděpodobně do pondělí k němu nemohou návštěvy. Babiš proto Zemanovi dopis s rozhodnutím o demisi svého menšinového kabinetu ve čtvrtek ráno nepředal, ale poslal. Kabinet bude podle Babiše i v demisi dál pracovat, na pátek i začátek příštího týdne plánuje především jednání o opatřeních proti šíření covidu-19.

Vláda podala demisi v souladu s ústavou následující den po konci ustavující schůze nové Sněmovny, měsíc po sněmovních volbách. Ústavní právníci se rozcházejí v názoru, zda Babiš měl svou demisi Zemanovi osobně odevzdat, nebo stačí písemné předání. Na konci listopadu 2017 tak učinil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který demisi své vlády na Pražský hrad poslal písemně. Bylo to poprvé, co odcházející český premiér nepřišel za prezidentem osobně.

Končící kabinet byl jmenován v červnu 2018. ANO předtím uzavřelo dohody o koalici s ČSSD a o toleranci s KSČM. V polovině července pak vláda získala důvěru Sněmovny. Nová vláda Spolu a PirSTAN bude mít ve Sněmovně většinu 108 hlasů. Její vznik již schválily všechny zastoupené strany s výjimkou Pirátů, kteří o ratifikaci budou rozhodovat od pátku do pondělního večera.

Medailonek Andreje Babiše

Video placeholde
• Videohub