Zeman jmenoval 65 profesorů, sedm si jich pro dekret nepřijelo

Miloš Zeman jmenoval nové profesory

Miloš Zeman jmenoval nové profesory Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman jmenoval 65 profesorů. Dekret převzalo 58 akademiků, sedm jich do Karolina nepřišlo. Literárního historika Martina C. Putnu, k jehož jmenování měl prezident výhrady, Zeman jmenuje profesorem později. Dekret mu poté předá ministr školství. Prezidentův krok vyvolal nevoli v akademické obci, někteří z kandidátů na profesuru ale na ceremoniál nepřijeli zřejmě i z jiných důvodů.

Zeman v projevu k akademikům spor o jmenování Putny profesorem nezmínil. „Základním kritériem pro vysokoškolské profesory je to, do jaké míry se jim podaří vštípit svým studentům hluboký zájem o vědní obor,“ řekl Zeman. Prezident v průběhu sporu o jmenování Putny uvedl, že se chce vzdát pravomoci, díky níž může profesorům předávat jmenovací dekrety.

Podle ministra školství Petra Fialy je ale jmenování prezidentem tradicí, která „odpovídá určité představě o obecném významu profesora pro českou společnost.“ Kvůli debatě o Putnově veřejném vystupování se nejvyšší akademická hodnost dostala do popředí zájmu veřejnosti, uvedl. „Nezapomínejme na společenskou odpovědnost, kterou díky své autoritě máte. Není přece možné, když máme v naší zemi tolik profesorů, aby veřejnou debatu opanovaly povrchní názory, rychlá řešení, momentální nálady a dojmy,“ řekl novým profesorům Fiala.

Situace je uzavřená

Sám Putna už nechtěl celou situaci příliš komentovat, je pro něj prý uzavřená. „Na nějakou reflexi je ještě čas,“ sdělil a nevyloučil, že by se celým případem v budoucnu zabýval i po vědecké stránce.

Nesouhlas s prezidentovým postupem kolem jmenování Putny vyjádřil už dříve například David Storch z přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který byl na profesuru navržen v oboru ekologie. Podle Bohumily Potočné z ministerstva je ale možné, že někteří z navržených docentů nepřijeli na ceremoniál také třeba ze zdravotních či pracovních důvodů. Kvůli kauze Putna odmítl dnes do Karolina přijet i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Nepřijeli také někteří rektoři univerzit, které neměly nominované žádné profesory. To je ale podle ministerstva celkem běžná praxe.

Zemanovo první jmenování profesorů ve funkci může být zároveň i poslední, s ministrem školství se dohodli, že v budoucnu tato pravomoc přejde právě na ministra. Upravit to má novela vysokoškolského zákona. Další jmenování je naplánováno na podzim.