Zeman nepodá dovolání proti zastavení Lessyho trestního stíhání. Lessy: Kauza skončila

Petr Lessy tvrdí, moje kauza skončila

Petr Lessy tvrdí, moje kauza skončila Zdroj: Martin Straka, Mlada fronta E15

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá dovolání proti zastavení trestního stíhání policejního prezidenta Petra Lessyho. Dovolání nepovažuje za účelné, protože by nemohlo přinést zásadní změnu v konečném posouzení věci. Oznámila to Zemanova mluvčí Helena Markusová. Lessy v reakci na rozhodnutí zdůraznil, že tím celá kauza skončila.

„Bylo zjištěno, že podání dovolání by mohlo mít případný význam pouze z judikatorních důvodů, to znamená k získání stanoviska Nejvyššího soudu k některým sporným výkladovým otázkám,“ zdůvodnila Zemanovo rozhodnutí mluvčí.

Lessy postup nejvyššího státního zástupce přivítal: „Je to pro mě velmi příjemná zpráva. Od začátku jsem říkal, že je to velký omyl justice, a jsem rád, že nejvyšší státní zástupce po posouzení případu rozhodl tak, jak rozhodl. Tím pádem celá kauza skončila.“

Kauzu odstartoval Kubice

Lessy čelil obžalobě z pomluvy a zneužití pravomoci kvůli tomu, že údajně nechal v září 2011 uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Tehdejší ministr vnitra Jan Kubice proto Lessyho odvolal.

Obvodní soud ho však poté zprostil viny a odvolací pražský městský soud následně letos v říjnu trestní řízení jako nezákonné zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení. S tímto právním názorem nesouhlasilo Městské státní zastupitelství v Praze, které navrhlo Zemanovi, aby se ve věci dovolal.

Ministr vnitra v demisi Martin Pecina Lessyho na základě zastavení trestního stíhání vrátil do služebního poměru, a tím i do funkce policejního prezidenta. Policejním prezidentem je i Lessyho nástupce Martin Červíček, dvojvládí ministr řeší ve správním řízení.