Zeman: Pokud budu znovu kandidovat na prezidenta, nepovedu kampaň

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman dnes uvedl, že pokud bude znovu kandidovat na prezidenta, nepovede žádnou volební kampaň. Voliči by se podle něj měli rozhodnout na základě výsledků jeho pětileté práce. Řekl to v rozhovoru pro Frekvenci 1. Zároveň zopakoval, že rozhodnutí ohledně své kandidatury oznámí v březnu příštího roku. "Kdybych se rozhodl kandidovat, nepůjdu do žádné volební kampaně. Voliči by měli posuzovat výsledky mé práce v uplynulých pěti letech," uvedl Zeman.

Rok a půl před druhou přímou prezidentskou volbou v Česku zvažuje kandidaturu například textař Michal Horáček, europoslanec za TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil či místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). V červnu oznámil kandidaturu podnikatel Igor Sládek, v červenci pak lékař a občanský aktivista Marek Hilšer.

Zeman podle mnohých náznaků s opětovnou kandidaturou počítá. Jeho předchůdce ve funkci Václav Klaus ČTK letos v březnu řekl, že Zeman se podle jeho názoru bude o funkci ucházet znovu, a proto je bezpředmětné, aby kandidoval někdo další.

Zeman vyzval k účasti u voleb, nechystá se nikoho podpořit
Prezident Miloš Zeman dnes vyzval k co nejvyšší volební účasti v podzimních krajských a senátních volbách. Uvedl, že před volbami nevyjede podpořit žádného z kandidátů. Připomněl, že udělal jedinou výjimku, když při svém červnovém projevu v Lidicích varoval před Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, jejíž stoupence označil za neonacisty.

„Úkolem prezidenta není podpořit žádnou politickou stranu a žádného kandidáta,“ odpověděl Zeman na dotaz, zda před podzimními volbami někomu vyjádří podporu. „Při krajských výjezdech budu apelovat na co nejvyšší volební účast,“ řekl. „Kdo nevolí, ten volí, ale neví o tom,“ doplnil s tím, že kdyby k volbám přišel jeden jediný volič, pak jím zvolená kandidátka získá sto procent mandátů.

Volební kampaň se podle Zemana rozhoří až v září po návratu z dovolených. Na související otázku ohledně jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) a kauzy „falešné mluvčí“ reagoval tak, že každý hejtman by měl být posuzován podle jeho práce pro kraj, nikoliv podle jeho mluvčí. Krajské volby se letos uskuteční společně s prvním kolem senátních voleb v pátek 7. a v sobotu 8. října.