Zeman se chová jako slábnoucí autoritativní hlava rodiny, tvrdí německá veřejnoprávní ARD

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: Twitter - J. Ovčáček

Prezident Miloš Zeman se vrátil na Veselský rybník ve člunu (8. 8. 2020)
Prezident Miloš Zeman se vrátil na Veselský rybník ve člunu (8. 8. 2020)
Miloš Zeman
V neděli se pochlubil jako turista u pramenu řeky Oslavy.
5
Fotogalerie

Miloš Zeman se chová stále více jako svéhlavý, starý a nemocný muž. V rozsáhlém materiálu o českém prezidentovi to napsal server německé veřejnoprávní stanice ARD. Zeman podle ní rozděluje českou společnost a na Hradě jedná jako "autoritativní hlava rodiny". O své příznivce kvůli tomu ale nepřichází.

"Když se v Česku začne hovořit o rozdělení společnosti, není už daleko k Miloši Zemanovi," píše v článku pražský zpravodaj ARD Peter Lange. Podle něj se mnoho Čechů za chování svého prezidenta stydí. Pro své politické odpůrce je Zeman "svéhlavým, starým a nemocným mužem s patologickým sklonem k cynismu a provokaci".

ARD připomíná, že po svém opětovném zvolení v roce 2018 prezident sliboval, že bude vystupovat zdrženlivěji. "Slib mu vydržel jen do inaugurace," popisuje německá stanice. Čtenářům rovněž připomíná, že se podle kritiků prezident zasazuje za zájmy Číny a Ruska. "Zeman jedná na Pražském hradě jako autoritativní hlava rodiny, která chce všechno kontrolovat," stojí v textu zveřejněném na stránkách zpravodajského pořadu tagesschau.de.

Podle ARD přitom řada Zemanových souputníků na současného prezidenta vzpomíná jako na levicově liberálního politika, který dokáže prosadit svůj názor; politika typu bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera.

"Od doby, kdy se stal prezidentem, se ale Miloš Zeman stále více posouvá do nacionalistického tábora. Šíří strach, tu ze sudetských Němců, tu z migrantů a muslimů," napsal v materiálu korespondent ARD.

Svou politikou podle něj prezident ale dokáže oslovit Čechy z venkovských oblastí, kteří mají pocit, že v daleké Praze rozumějí jejich starostem a hovoří jejich jazykem. "To vypovídá něco i o distanci a opomenutích elit v Česku," píše se dále v textu.

V závěru článku autor připomíná Zemanova slova z loňského října, v nichž vyjádřil přání, aby Česko nebylo zemí nenávisti a závisti. "Zdá se, že tragikou prezidenta Miloše Zemana je, že už nemá sílu na to, aby k tomu nějak přispěl," uzavírá novinář ARD.