Zeman se oficiálně stal jedním z nás, reaguje člen Ztohoven na prezidentův happening

Spálení červených trenýrek Milošem Zemanem

Spálení červených trenýrek Milošem Zemanem Zdroj: ČTK

Miloš Zeman na Hradě spálil trenky.
Prezident Miloše Zeman nechal na "mimořádném brífinku" spálit červené trenky, které vlály v roce 2015 chvíli nad Hradem.
Miloš Zeman svolal mimořádný brífink, aby spálil červené trenky, které v roce 2015 skupina Ztohoven vyvěsila v roce 2015 nad Pražským hradem místo prezidentské standarty
Miloš Zeman na Hradě spálil trenky.
5
Fotogalerie

Tisková konference prezidenta Miloše Zemana, kde spálil obří červené trenýrky, vyvolala ohlasy v Česku i cizině. Nemohla neuniknout pozornosti ani původních majitelů rekvizity, která na Pražském hradě na krátkou dobu nahradila prezidentskou standartu. „Miloš Zeman se oficiálně stal jedním z nás," uvedl člen umělecké skupiny Ztohoven a spoluzakladatel Paralení Polis Pavol Lupták na odlehčení průběhu blockchainové konference Block Stars. 

"Vůbec jsme nevěděli, jak na jeho vystoupení jinak zareagovat. Stal se z něho surrealista, který pálí majetek, respektive umělecké předměty v milionové hodnotě. De facto jde přitom o majetek daňových poplatníků,“ dodal Lupták.

Prezidentovo vystoupení se mezitím stalo terčem řady vtipů kolujícím po sociálních sítích. Informovala o něm i zahraniční média, například  britská BBC s titulkem „český prezident svolal tiskovou konferenci kvůli pálení spodního prádla“.

 Miloš Zeman v rámci čtvrtečního „happeningu“ na Pražském hradě na venkovním ohništi spálil červené trenky, které v roce 2015 nad Hradem vyvěsili místo standarty členové skupiny Ztohoven. Podle Zemana je jeho kancelář zakoupila za korunu od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Zeman novinářům řekl, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Podotkl, že čas spodního prádla v politice skončil. "Abych tento názor dokumentoval, rozhodl jsem se, že červené trenýrky, které jsme za jednu korunu zakoupili od úřadu pro správu věcí majetkových, spálíme," řekl Zeman. Akce se uskutečnila u rybníka v Lumbeho zahradě v areálu Pražského hradu.