Zeman se znovu pustil do islámu, považuje ho za „anticivilizaci“

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: mediafax

Český expremiér za ČSSD a nynější čestný předseda neparlamentního uskupení Strana práv občanů – zemanovci Miloš Zeman přitvrzuje v kritice islámu. Kvůli dřívějším výrokům na adresu muslimských zemí sice už čelí trestnímu oznámení, v kontroverzních prohlášeních ale pokračuje. Islám podle něj obsahuje „podstatné anticivilizační rysy“. Muslimy pak nepřímo přirovnal k nacistům a komunistům.

„Muslima lze definovat jako vyznavače Koránu, podobně jako nacista je vyznavačem rasové nadřazenosti a antisemitismu, nebo komunista vyznavačem třídního boje a diktatury proletariátu,“ pustil se Zeman do paralel.

Jako ukázku anticivilizačních prvků, které v sobě islám obsahuje, Zeman uvádí vztah tohoto náboženství k ženám. „Uveďme jen jediný příklad pro srovnání, a to příběh s cizoložnou ženou. Zatímco Ježíš cizoložnou ženu propouští, Mohamed ji nechává ukamenovat. Islámské právo šaría v podstatě trest ukamenováním dodnes obsahuje,“ stojí v Zemanově prohlášení.

Islám podle Zemana dělá z žen nesvéprávnou, diskriminovanou menšinu a znemožňuje jejich svobodný rozvoj. Zároveň ale přidává poznámku, že se zákazem, aby ženy řídily auto, souhlasí.

Miloš Zeman je kontroverzními názory a nekorektními výroky proslulý. Islám kritizuje dlouhodobě. Naposledy během mezinárodní konference „Evropa sjednocená a svobodná?“ na adresu muslimů během debaty o budoucnosti NATO prohlásil: „Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žijí v ní na dvě miliardy lidí a financovaná je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog.“

Za tato slova bylo na Zemana podáno u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení s tím, že jsou jeho výroky xenofobní, extremistické a nebezpečné pro existenci státu a celé společnosti.