Zemřel Eduard Zeman, bývalý ministr školství a přítel prezidenta

Eduard Zeman

Eduard Zeman Zdroj: čtk

Dlouholetý politik ČSSD a přítel prezidenta Miloše Zemana zemřel ve svých 69 letech. Eduard Zeman působil jako první školský ombudsman, známý byl ale také svým kritickým postojem vůči víceletým gymnáziím.

 

"Eduard Zeman zemřel v neděli večer v nemocnici. Zhruba půl roku bojoval s rakovinou. Pohřeb se podle rodiny uskuteční tuto sobotu v Českých Budějovicích," řekl šéf Jazzové sekce Karel Srp rádiu Frekvence 1.

K funkci ministra školství měl Eduard Zeman hypoteticky vzato ty nejlepší předpoklady. Vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity, následně pracoval jako učitel.

Kantorskou dráhu později doplnil politickou angažovaností. V roce 1989 působil v Občanském fóru, rok poté vstupuje do ČSSD. Do Poslanecké sněmovny se dostává v roce 1993 a v letech 1998-2002 působí jako ministr školství. Ve své funkci prosazoval například zrušení víceletých gymnázií. Za Zemanova působení vzbudila diskuse zejména zakázka na akci Internet do škol, kterou ministerstvo zadalo jediné firmě. Úředníci se tehdy odvolali na časovou tíseň. Později se ukázalo, že resort v projektu za sedm miliard nevýhodně investoval a plnění smluv nekontroloval. Podezření ze zmanipulování soutěže a korupce se ale nepotvrdilo.

Následně opouští ČSSD a vstupuje v roce 2009 do Strany Práv Občanů, kde se na podzim stal členem přípravného výboru a později mluvčím strany. Byl výrazným podporovatelem kandidatury Miloše Zemana na prezidenta. Od 15. září 2014 pracoval jako první školský ombudsman na ministerstvu školství. Úkolem školského ombudsmana je nejen řešení stížností, pravidelně také navštěvuje školy, kde přispívá k vytváření bezpečného prostředí a dohlíží na to, aby ve školách nebyla porušována základní práva.