Zimola vyvázl. Policie ho nebude stíhat kvůli domu v Lipně

Jiří Zimola

Jiří Zimola Zdroj: Foto ČTK, ara

Policie uzavřela případ financování stavby rekreačního domu bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) v Lipně nad Vltavou. Kriminalisté kvůli tomu nikoho stíhat nebudou. Dodal, že se tím potvrdila jeho nevinna a také to, že celý případ měl politické pozadí. Zimola bude v neděli na celostátním sjezdu usilovat o funkci předsedy ČSSD. Případné angažmá v nejvyšších stranických funkcích podmiňoval tím, že policie ukončí tuto kauzu.

Případ kolem stavby rekreačního domu v Lipně nad Vltavou stál za pádem krajské koalice na jihu Čech loni na jaře. Opozice poukazovala na to, že Zimolovi nechal postavit dům Martin Bláha, který byl ředitelem krajské organizace Jihočeské nemocnice, za což pobíral roční odměny sedm milionů korun. Zimola se domnívá, že celá záležitost kolem stavby domu v Lipně nad Vltavou je vykonstruovaná a měla sloužit k jeho politické likvidaci.

"Teď už musí být každému jasné, že o nic nešlo. Byla to politická záležitost, která stála i za tím, že jsem skončil ve funkci hejtmana. Chtěl bych poděkovat policii za rychlé prověření celé věci," uvedl.

Loni na jaře se i kvůli této kauze rozpadla jihočeská krajská koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012 a Zimola následně neusiloval o znovuzvolení hejtmanem. Ve funkci ho nahradila jeho stranická kolegyně Ivana Stráská, členy nové koalice byli sociální demokraté, Jihočeši 2012, lidovci a Pro Jižní Čechy.

"Už více než týden jsem tušil, že policie případ odloží. Měl jsem tyto informace od krajského úřadu. Dnes jsem si písemné potvrzení s tímto závěrem od policistů přebral a celá věc je tím pro mě uzavřena," uvedl.

Jiří Zimola byl jihočeským hejtmanem, nyní chce vést ČSSD

Datum a místo narození: 28. března 1971 v Třebíči

Vzdělání: vystudoval Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích s aprobací český jazyk - dějepis

Současné funkce: člen jihočeského krajského zastupitelstva (od roku 2004), člen zastupitelstva města Nová Bystřice (od roku 1998; od července 2017 také radní)

Praxe: v letech 1995 až 1998 učil na základní škole v Nové Bystřici na Jindřichohradecku; od loňského září je vedoucím oddělení vnějších vztahů českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE)

Politická kariéra: v letech 1998 až 2008 byl starostou Nové Bystřice, do zastupitelstva byl zvolen jako nestraník na kandidátce ČSSD, do strany vstoupil v roce 2000; od roku 2008 byl jihočeským hejtmanem, odstoupil loni v dubnu v důsledku aféry kolem stavby rekreačního domu; po volbách na podzim 2013 získal poslanecký mandát, v březnu 2014 ale ze Sněmovny odešel; od roku 2010 byl členem stínové vlády ČSSD, nejprve měl na starosti místní rozvoj, později životní prostředí.

Rodina: má tři děti; syna Adama a dceru Lindu má s bývalou manželkou Ditou, dceru Laru pak s někdejší Miss Blond Janou Příhodovou; podle loňského vyjádření pro deník Blesk se k exmanželce vrátil

Ostatní:

- Po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 patřil mezi účastníky tajné schůzky u prezidenta Miloše Zemana v Lánech (spolu s Michalem Haškem, Milanem Chovancem, Zdeňkem Škromachem a Jeronýmem Tejcem). Část vedení ČSSD se pokusila odstavit předsedu strany Bohuslava Sobotku od vyjednávání o vládě, předsednictvo k tomu dokonce přijalo usnesení. Sobotka výzvu k rezignaci označil za pokus o puč. Sobotku podpořily krajské organizace ČSSD a ústřední výkonný výbor strany usnesení předsednictva zrušil.

- Zimola později svou účast označil za chybu. "Lánská schůzka byla záležitost, v níž jsem figuroval jako užitečný idiot. Říkám to se vší odpovědností, protože si to po čase člověk uvědomí. Ale člověk si musí umět přiznat chyby a neopakovat je," řekl loni deníku Blesk.

- Na loňském březnovém sjezdu ČSSD patřil spolu s Jeronýmem Tejcem k největším kritikům vedení strany.

- V jihočeském zastupitelstvu Zimola (a další radní za ČSSD) čelil loni na jaře kritice kvůli nadstandardním odměnám předsedy představenstva krajem vlastněné Jihočeské nemocnice Martina Bláhy. Zimola a jeho náměstek a stranický kolega Jaromír Slíva navíc postavili rekreační domy na Bláhově pozemku ve Slupečné na Lipně.

- Spory kolem fungování jihočeských krajských nemocnic vedly v dubnu k rozpadu krajské koalice, 11. dubna 2017 Zimola oznámil rezignaci na funkci hejtmana (jedním z důvodů byla i kauza financování stavby domu). O 14 dní později řekl prezidentovi Zemanovi, že odstupuje z čela hejtmanství pouze kvůli brutálnímu politickému tlaku, který by podle jeho signálů mohl být i koordinován z řad ČSSD.

- Předsednictvo ČSSD vyškrtlo Zimolu 19. května z jihočeské kandidátky do sněmovních voleb (byl na posledním místě) kvůli problémům, které vedly k jeho rezignaci a údajně by zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. S tím ale nesouhlasila značná část jihočeských členů strany, krok vedení vyvolal velké napětí.

- Letos v únoru Zimola řekl, že policie nezahájila jeho stíhání kvůli stavbě domu na Lipně s tím, že kriminalisté jeho vyšetřování v nejbližší době zastaví. Zimola se domnívá, že záležitost byla vykonstruovaná a měla sloužit k jeho politické likvidaci. Dnes bylo oznámeno, že policie případ financování stavby uzavřela a nikoho stíhat nebude.

- Letos v lednu se Zimola v Táboře zúčastnil jednání nové platformy Zachraňme ČSSD, kterou založili kritici současného vedení strany. Jejím cílem je vést debatu o dalším směřování sociální demokracie, poté co neuspěla v loňských volbách do Sněmovny.

- Jihočeská ČSSD koncem minulého měsíce nominovala Zimolu na předsedu strany. Nové vedení si strana zvolí 18. února. Bývalý hejtman řekl, že u současného vedení strany postrádá sebereflexi.