Zkoušky pro získání zbrojního průkazu mají být transparentnější, počet stížností rostl

Vývoz českých zbraní, ilustrační foto

Vývoz českých zbraní, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Objektivnější a kvalitnější by měly být zkoušky pro získání zbrojního průkazu. Vláda schválila nařízení, které zpřesňuje podmínky pro získání zkoušky odborné způsobilosti potřebné k získání zbrojního průkazu. Počet stížností, které proti zkouškám mají žadatelé i policisté, kteří na zkoušky dohlížejí, se v poslední době zvyšuje.

V roce 2012 žadatelé o vydání zbrojního průkazu dělali 796 zkoušek odborné způsobilosti, loni jich bylo 1703. Zkouška se dělala na základě několika vyhlášek, zákonů a vládních nařízení, které se v některých ustanoveních překrývají, což vede k problémům i ke stížnostem.

"Obsahem stížností je zejména zpochybnění postupu zkušebních komisařů při praktické části zkoušky, které obvykle ve svém důsledku vedou k tomu, že výkon žadatele o vydání zbrojního průkazu je hodnocen jako nedostatečný," stojí ve zdůvodňující části vládního materiálů.

Zpochybňovány jsou podle materiálů také přílišné požadavky zkušebních komisařů v oblasti technických znalostí o konstrukci zbraní či střeliva, což má rovněž dopady na hodnocení. Materiál upřesňuje, za které nedostatky může být uchazeč ohodnocen stupněm "neprospěl".

Změny ve vládním nařízení slibují, že budou pravidla v Česku sjednocena, budou přehlednější a efektivnější. Nařízení obsahuje nové ustanovení, které se zabývá postupem zkušebního komisaře.

"Při praktické části zkoušky zkušební komisař jedná tak, aby postupy, které má žadatel se zbraní nebo střelivem předvést, byly žadateli sděleny srozumitelně, jejich zadání nebylo matoucí," stojí v nařízení vlády.

Zkouška má dvě části. První je písemný test, kde se ověřují teoretické znalosti. Navazující praktická část má ověřit znalosti bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem či schopnost střelby žadatele na pevný cíl.

Počet žadatelů o zbrojní průkaz se každoročně zvyšuje. V Česku mělo ke konci loňského roku zbrojní průkaz 300 307 lidí, což bylo o 8285 více než na konci roku 2015. V policejních registrech bylo 801 532 zbraní.