Zlínská ODS navrhuje vyloučení Úlehly ze strany

Poslanec ODS Tomáš Úlehla

Poslanec ODS Tomáš Úlehla Zdroj: E15

Občanští demokraté ve Zlíně navrhují výkonné radě strany, aby byl poslanec Tomáš Úlehla vyloučen z ODS. Důvodem je, že ve středu ještě s dalším poslancem za ODS Janem Floriánem nehlasoval proti vládě Jiřího Rusnoka. Na tomto postoji se shodlo vedení Úlehlovova místního sdružení ve Zlíně i regionální krajská rada.

Podle zlínského šéfa ODS Libora Lukáše o návrhu na vyloučení poslance nebylo pochyb. S Úlehlou o tom nehovořil. „Nebylo o čem mluvit. Jeho obhajoba je pro mě bezvýznamná. Ať si to zodpoví před svým svědomím,“ doplnil předseda ODS ve Zlínském kraji, který již dříve uvedl, že Úlehla by měl z partaje odejít sám.

Podle stanov Občanské demokratické stany může členství zrušit pro závažné porušení povinností na návrh regionální rady výkonná rada ODS. Ta se mimořádně sejde v pátek odpoledne.

Na postoji k Úlehlovi se prý všech devět členů místní rady sdružení shodlo. „Vzhledem k důležitosti a významu hlasování tím, že nehlasoval, jasně vyjádřil svůj postoj a vztah k ODS,“ mínil šéf místního sdružení ODS ve Zlíně Miroslav Chalánek.

Úlehla v rozporu s usnesením poslaneckého klubu spolu s Janem Floriánem odešel z jednacího sálu sněmovny a nehlasoval proti Rusnokově vládě. Oba poslanci porušili proklamovanou pravicovou koaliční většinu 101 hlasů, země míří k předčasným volbám.

Úlehla to považuje za křivdu

Úlehla již dříve odmítl, že by se proti stanovám strany provinil. Opustit ji nehodlá a vyloučení by považoval za křivdu. Podle spekulací médií ovlivnil poslance člen pražské ODS a lobbista Tomáš Hrdlička. Úlehla však takové spojení odmítá. Vedení strany prý o jeho kroku vědělo. Že by porušil jednotu 101 poslanců bývalé koalice, se nedomnívá, protože ta se podle něj vztahovala k podpoře kandidatury Miroslavy Němcové (ODS) na premiérku.

Úlehla i Florián byli už ve středu vyloučeni z poslaneckého klubu ODS. Předseda pražské ODS a bývalý primátor Bohuslav Svoboda uvedl, že navrhne vyloučení Floriána i Hrdličky ze strany. Florián z ODS ve čtvrtek sám odešel.