Zmatek. Sněmovna bude o spotřební dani hlasovat znovu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Sněmovna bude v pátek znovu hlasovat o snížení spotřební daně z nafty a benzinu, které už dnes jednou schválila. Důvodem je, že poslanec Ladislav Šincl zpochybnil hlasování a Sněmovna jeho námitku přijala. Dnešní původní rozhodnutí, že Sněmovna zákon schvaluje, neplatí.

„Vzhledem k tomu, že Sněmovna rozhodla kladně o námitce poslance Šincla, tak je nutné ona dvě hlasování opakovat,“ řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček. Měl tím na mysli jak hlasování o Urbanově návrhu, tak o zákonu jako o celku. Poslanci se nad zákonem opět sejdou v pátek dopoledne.

Jde o novelu zákona o spotřebních daních, která zachovává zelenou naftu zemědělcům. Poslanci spolu s ní schválili i snížení daně z nafty a benzinu. Navrhl to jejich kolega z ČSSD Milan Urban. Sněmovna nejprve novelu schválila, ale předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák vzápětí poté požádal o hodinovou přestávku na poradu svého klubu. Ihned po poradě ale poslanec Šincl zpochybnil své hlasování o Urbanově návrhu i o zákonu jako celku. „Stává se mi to jednou za volební období,“ omluvil se Šincl poslancům.

Hlasování o námitce ale vyvolalo ostrou kritiku opozice. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura podotkl, že koalice prohrála hlasování, námitku ale bezprostředně, jak vyžaduje jednací řád, nikdo nepodal. „Po hodině a něco se tváříte, že jedním hlasováním se dá shodit zákon,“ řekl.

Precedens?

„Vyrábíte nebezpečnou situaci do budoucna,“ přidal se František Laudát z TOP 09. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že má vážnou obavu, že nynější koalice pokračuje v praktikách koalicí předešlých.

Opozice neuvěřila Šinclovu vysvětlení, že chtěl uplatnit námitku hned po hlasování, ale šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák požádal o přestávku, proto to učinit nemohl. Podle předsedy Úsvitu Tomia Okamury to zavání podvodem a nabouráním demokratických principů. Opozice hrozila Ústavním soudem.

„Postupuji striktně podle jednacího řádu,“ hájil svůj postup Hamáček. Zastal se ho i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který v minulosti byl místopředsedou i předsedou Sněmovny, označil jeho postup za správný.

Opozice potom, co Sněmovna Šinclovu námitku odhlasovala, navíc poukazovala na to, že v diskusi vystoupili i ministři, a je proto opět otevřena obecná rozprava. Hamáček na tuto interpretaci nakonec přistoupil, nakonec schůzi přerušil. K novému hlasování o Urbanovu pozměňovacím návrhu a o zákonu jako celku se Sněmovn nedostala. Hlasovat bude zřejmě až v pátek dopoledne.

Rozpor s pravidlem EU

Návrh snižoval sazbu daně u nafty o 2,50 koruny na litr a u benzinu o 1,50 koruny na litr. Ministr financí Andrej Babiš prohlásil, že 14 miliard korun, o které stát přijde, nezískají spotřebitelé, ale distribuční firmy. Zdůrazňoval, že návrh je také v rozporu s požadavky EU, Urban to ale odmítl.

V pátek má mít Sněmovna jako další bod jinou novelu spotřebních daní, která zvyšuje daň z cigaret. I k této novele podal Urban pozměňovací návrh, který zvyšuje sazbu daně jinak, než chce vláda. „Pravděpodobně se okolo toho také tady bude vést nějaká zásadnější debata,“ řekl Urban novinářům.