Znalec: Thoma prý mohl způsobit městu škodu 12 milionů

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

Primátor Českých Budějovic Juraj Thoma Zdroj: Marek Podhora/E15

Škodu přesahující 12 milionů korun způsobil podle soudního znalce v oboru kybernetika bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Podle obžaloby podepsal dodatek ke smlouvě za 37 milionů korun, aniž jej schválila rada města. Obvyklá cena za podobnou zakázku se prý pohybuje kolem 24 milionů korun, řekl soudu znalec v oboru kybernetika Miroslav Ludvík. Thomovi, jenž je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku, hrozí až dvanáctiletý trest.

Jde o další znalecký posudek na cenu zakázky. Ten předchozí vyčíslil částku na 28 milionů korun. Ludvík dnes před soudem uvedl, že obvyklá cena zakázky mohla být ještě o čtyři miliony korun nižší.

Thoma od začátku jakoukoli vinu popírá. „Stále nechápu, proč je policie přesvědčena, že budějovický magistrát své právníky a dalších 500 úředníků zaměstnává pouze z čistě formálních důvodů, aniž by snad měli mít špetku odpovědnosti za své konání,“ uvedl před časem Thoma. Během soudního líčení, které začalo loni v prosinci, se nechce ke kauze vyjadřovat.

Thoma se kvůli obžalobě nestal po loňských podzimních volbách náměstkem primátora za tehdejší koaliční hnutí Občané pro Budějovice (OPB). Odůvodnil to tím, že se hodlá soustředit na soudní líčení a udělat maximum pro očištění svého jména.

Podstatou stíhání byla skutečnost, že primátor podle policie v červnu 2010 jako úřední osoba neoprávněně uzavřel dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis. Státní zastupitelství začalo případ řešit před třemi lety, ale po několika měsících primátorovo stíhání zastavilo. Policie se však předloni k vyšetřování vrátila a státní zastupitelství tehdy podalo návrh na obžalobu Thomy.