Zpřesněno: česká ekonomika ve čtvrtletí klesla o 0,7 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Ve zpřesněném odhadu to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Nový údaj je pro českou ekonomiku příznivější - podle dřívějšího prvního odhadu klesl HDP meziročně i mezičtvrtletně o procento.

Úroveň HDP v 1. čtvrtletí byla v porovnání s údaji roku 2011 ovlivněna mimořádným poklesem objemu daní z produktů, zejména spotřební daně z tabákových produktů a daně z přidané hodnoty (DPH). Výrazný meziroční pokles úhrnu daní z produktů o 5 procent měl negativní vliv na HDP v rozsahu 0,5 procentního bodu.

Vývoj HDP a HPH ve stálých cenách, meziroční indexyVývoj HDP a HPH ve stálých cenách, meziroční indexy | CSU

Předběžný odhad z 15. května, který signalizoval jednoprocentní pokles HDP, byl upřesněn s využitím později získaných informací z administrativních a částečně i statistických zdrojů o tvorbě odvětvově členěné přidané hodnoty, o výdajích na konečnou spotřebu a tvorbu kapitálu a o vývoji zahraničního obchodu, uvedl ČSÚ.

„Obecná nechuť lidí nakupovat, snaha šetřit a pocit velmi vysokých cen v obchodech způsobují, že výdaje domácností na konečné spotřebě spadly o 2,9 procenta. Výdaje na dlouhodobou spotřebu dokonce klesly o 11,5 procenta. K tomu se přidaly i omezené výdaje vlády, klesly meziročně v prvním čtvrtletí o 0,2 procenta. Vyhlídky prozatím nejsou příliš optimistické. Ekonomiku od horších výsledků zachraňuje jen zahraniční obchod, kdy vývoz rostl zatím o 6,5 procenta před dovozem, který vzrostl o 3,9 procenta,“ rozebral vývoj růstu HDP Michal Kozub z Home Creditu.