Zrušte buňku v Duchcově, a to rychle, vyzvalo vedení ČSSD

DSSS, demonstrace v Novém Bydžově

DSSS, demonstrace v Novém Bydžově Zdroj: ctk

Grémium sociální demokracie vyzvalo ústeckou krajskou ČSSD, aby zrušilo místní organizaci v Duchcově na Teplicku. Tamní socialisté se dohodli na koalici s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Sociální demokracie se už ve čtvrtek od této koalice, kde je vedle DSSS i KSČM, distancovala.

Grémium strany také požádalo ústeckou krajskou ČSSD, aby na krajské konferenci navrhl vyloučení dvou duchcovských zastupitelů.

„Byly tam možnosti jiných koalic, naši kolegové to nevyužili. Nesouhlasíme, aby byli v koalici s touto stranou, kterou bereme jako extremistickou a ČSSD by s ní neměla spolupracovat,“ řekl ministr vnitra a člen grémia Milan Chovanec. Předpokládá, že krajské vedení o zrušení buňky rozhodne „v rychlém čase“.

S rušením by se podle Foldyny mělo počkat

Místopředseda krajské ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna s vyloučením členů souhlasí. Se zrušením celé místní buňky chce ale počkat. „Zatím nemáme informace o tom, zda koalici s DSSS schválily místní orgány ČSSD. Pokud ne, rušit by se neměla. Pokud ji ale místní organizace schválila, jsem pro její zrušení,“ řekl Foldyna.

Nový starosta Duchcova Zbyněk Šimbera, který má být jedním z vyloučených, nechtěl rozhodnutí komentovat. „Nebudu se v tuto chvíli vůbec vyjadřovat,“ řekl Šimbera. Odmítl říct i to, zda koalici projednal ve stranických orgánech v Duchcově. Podle šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera by mohl krajský výkonný výbor rozhodnout ještě v listopadu. „Zasedání KVV máme 24. listopadu a předpokládám, že rozhodneme,“ řekl Scherfer.

Koalici prověří i KSČM

Dodal, že spolupráce s extremistickou stranou je nepřípustná a chce dalším případným koalicím bránit i do budoucna. „Krajský výkonný výbor ČSSD by měl přijmout usnesení, které bude spolupráci s DSSS zakazovat,“ doplnil Foldyna.

Koalicí v Duchcově se v pátek bude zabývat také vedení KSČM. Sedmičlenné radě má mít ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo má připadnout DSSS. ČSSD má v zastupitelstvu celkem pět lidí, ale členy ČSSD jsou pouze dva z nich.

Radní, který svolával protiromské demonstrace

V městské radě má za DSSS zasednout lídr její kandidátky Jindřich Svoboda, který ve městě svolával protiromské demonstrace. Protiromské nálady a protesty se loni v Duchcově rozhořely poté, co na ulici na manželský pár zaútočilo několik Romů. Soud v březnu potrestal pět lidí od roční podmínky do tříletého vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext. Loňská protestní červnová akce DSSS skončila střetem s policií.

Svoboda je také pravomocně odsouzený za podvod. Neoprávněně si účtoval statisíce korun za dojíždění na léčbu do Prahy.