Klasická lněná košile je naprosto zásadní letní oděv

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Lněné košile jsou pro pánský šatník to, co je Enya pro hudbu. Nezničitelná klasika, která nikdy nepodléhá trendům, nepotřebuje svěží cesty, jak být vidět a asi se nenajde člověk, který by ten chladicí a uklidňující efekt na lidskou duši neměl rád. 

Proč si pořídit lněnou košili? 

Jak zmíněno výše, len má chladivý efekt. Pro skutečně horké dny nenajdete nic lepšího - a to bereme v úvahu i bílá trika. Bavlna je totiž mnohem hřejivější. Pro horké dny vyhrávala po léta nad košilemi polo trika, a můžete vinit Elvise. Nicméně košile bude vždy působit více smart a nonšalantněji. Len má jednu hroznou vlastnost a to je fakt, že se pomačká, i když se na něj jen špatně podíváte. Budete ho žehlit tři hodiny, obléknete a jen při zavazování bot si pomačkáte rukávy.

V závěru ale bude působit i pomačkaná volnější košile z krásného lnu lépe, než kdyby byla vyžehlená jak košile fraková.

6463634:normal690:true:true

Na co si dát pozor při výběru? 

Pravý len je na omak specifický, ale je pravděpodobné, že pokud to neděláte každý den, asi jej nepoznáte. Nicméně, podívejte se na štítek. Aby se výrobci lehce zbavili mačkavosti, vytvářejí často směs bavlny a lnu. Mačkavost je lepší, ale ten tam je chladivý efekt. A především, je téměř nemožné tuto směr recyklovat. Takový šílený ekvivalent igelitového sáčku.

Největší výhodou lněných košil je již zmíněný nonšalantní look. K chinos nebo ještě lépe - lněným kalhotám - vám vznikne vrchol letní elegance a klasiky. I na letní svatbu můžete jít kompletně ve lnu. Lněný oblek je sice kapitola sama o sobě, ale má stejný efekt, jako košile.

Co se bot týče, pro elegantnější momenty a zmíněné chinos stačí obout mokasíny. K šortkám můžete klidně obout bílé tenisky a máte casual kombinaci, která není vandrácká.