České bondy nad zlato. Vládní dluhopisy vydělaly více než pražské akcie, letos bude hůř

Státní dluhopisy vydělaly loni až skoro pětinu

Státní dluhopisy vydělaly loni až skoro pětinu Zdroj: Tereza Kovandová

Jedna z nejlepších loňských investic, za jejíž výsledek by se nemusel stydět ani leckterý hedgeový fond milující riziko. Řeč je o českých státních dluhopisech, které za uplynulý rok dokázaly investorům vydělat až téměř devatenáct procent. Tím za sebou tuzemské vládní bondy nechaly mimo jiné americký akciový index Dow Jones či třeba akcie firem živelně rostoucí indické ekonomiky. Česko přitom letos vyhlíží éru, která dluhopisům obvykle dopřává další růst. A totiž vydatnou úrokovou oblevu. 

„České státní dluhopisy byly loni nebývale úspěšné, když svým růstem výrazně překonaly své západoevropské i americké protějšky s obdobnou průměrnou splatností,“ říká portfolio manažer Raiffeisenbank Martin Zezula. V průměru loni vydělal balík českých vládních bondů bez ohledu na splatnost 12,3 procenta, tedy takřka stejně jako zlato a více než trojnásobek růstu tohoto typu aktiv ve světě.

Ještě výrazně více ale investorům vynesly dluhopisy s delší dobou splatnosti. Jak vyplývá z indexu Bloomberg Czech Govt mapujícího vývoj cen státních bondů splatných za dekádu a více, tyto papíry loni podražily o 18,47 procenta. To je na dohled od loňského růstu globálních akcií anebo také o čtyři procentní body více než globální dluhopisy firem se spekulativním ratingem, které jsou obecně považovány za rizikovou investici. Zhruba o půl procenta méně vydělaly za loňský rok akcie na pražské burze.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!